Mensen die zich beroepsmatig of uit overtuiging met het welzijn van moeder natuur bezig houden, worden wel eens vergeleken met volgelingen, of zelfs voorgangers van een strenge religie. Door Sacha Prins.

Met name de gedrevenheid (lees: fanatisme) waarmee ze anderen van hun gelijk proberen te overtuigen vertoont een treffende gelijkenis. Maar daar houdt de gelijkenis niet op.

Afgelopen zaterdag was er een interessante Rondom 10 uitzending met het thema milieu moeheid. Daarin werd onder andere besproken of de hedendaagse reclames waarin zo'n beetje elk product als CO2 neutraal wordt aangeprezen, niet een beetje hun doel voorbij streven. Mensen zou dat overmatige commerciële CO2 geneuzel wel eens tegen kunnen gaan staan. Pakt het bedrijfsleven de CO2 hype op en maakt het mainstream, is het wéér niet goed.

Greenwashing

Door die uitzending leerde ik een nieuw woord: Greenwashing. Dat betekent zoveel als "het zich groener voordoen dan dat men in werkelijkheid is". Als een typisch voorbeeld van Greenwashing werd het automerk Daihatsu genoemd, dat naast de claim zeer zuinige autootjes te leveren (wat ze ook doen) ook een jaar klimaat neutraal autorijden belooft (wat ze ook regelen) bij aankoop van een nieuwe Daihatsu.

Volledig environmentally buzzword compliant zo lijkt het, maar wéér niet goed, want het blijven auto's en daardoor slecht voor het milieu. Auto's mogen dus eigenlijk nooit met 'groen' in verband worden gebracht. Idem dito voor apparaten met een stekker, want ook al is die ene krultang zuiniger met energie dan alle andere krultangen, hij verbruikt nog steeds stroom wanneer je je krullen aan het zetten bent. En trouwens, heb je die krullen eigenlijk wel echt nodig?

Onverminderd actueel

Religie leunt over het algemeen zwaar op geboden en verboden en schuldgevoel is een ideaal middel om de knoet eronder te houden bij de volgelingen. De geboden zijn over het algemeen praktisch van aard, maar niet allemaal meer van deze tijd. Het gij zult niet doden en stelen is natuurlijk onverminderd actueel, maar het gij zult uw buurvrouw niet begeren vind ik tegenwoordig nogal aanmatigend, zeker gezien haar strakke billen en smakelijke decolleté.

De seks voor het huwelijk is verboden en varkens zijn onreine dieren regels zijn welbeschouwd echt niet meer van deze tijd. Voor de anticonceptie gemeengoed werd en toen de varkens nog vol parasieten zaten waren die regels handig, maar nu kun je maar beter zo snel mogelijk een wip met je potentiële aanstaande maken zodat een eventuele teleurstelling je later bespaard blijft.

Uitlaatklep

Nou zijn er voor varkensvlees genoeg smakelijke alternatieven voorhanden, maar voor seks niet (onaneren is ook verboden, D'oh!) dus is er altijd genoeg om je als volgeling schuldig over te voelen. Wanneer je als weliswaar ongetrouwde maar gezonde vent structureel geen seks hebt en je niet de doe-het-zelf uitlaatklep mag bedienen, dan wordt op een gegeven moment zelfs die burka geil. En geil als vrijgezel is fout.

Met zulke regels wordt het adagium "de mens is van nature zondig" wel een zeer makkelijke self fulfilling prophecy. Overtollig schuldgevoel is dan af te kopen via biechten of andere daarvoor uitgevonden procedures en wie niet volgens de regels leeft gaat naar de hel. Zo houdt de kerk een beetje grip op de volgelingen, of althans, dat probeert ze.

Milieubeweging

De milieubeweging heeft een vergelijkbare aanpak. Ook zij hebben een aantal geboden geformuleerd. De meest bekende is gij zult geen CO2 produceren. Minder CO2 produceren is weliswaar minder zondigen, echt zondevrij ben je uiteindelijk nooit. Je kunt de CO2 uitstoot compenseren (biechten) door bomen te laten planten in het oerwoud, maar de meest fanatieke milieu-imams willen ook daar geen absolutie voor verstrekken. Minder CO2 is de enige weg naar de waarheid.

Houd je je niet aan de regel(s) dan vergaat de wereld en verdrinken alle Nederlanders. Geen prettig vooruitzicht als Nederlander, dus CO2 compenseren maar! In ieder geval de airco in je auto uitzetten als je dan toch zo nodig moet rijden is de boodschap.

Missionariswerk

Een ander leuk voorbeeld is het "missionariswerk" over de grens. Als Tata met een klein betaalbaar autootje komt, dan spreekt men er hier schande over: "Stel je voor dat er straks een miljard Indiërs in een auto gaan rijden, dat kunnen we niet hebben". Wij zullen wel even gaan vertellen dat hun welvaart een zorgelijke ontwikkeling is voor de wereld. Dat wij, deels over hun rug, wel van die welvaart hebben kunnen genieten (en blijven doen) is niet relevant, want het is beter voor de wereld.

Net zoals bij de kerkelijke geboden is er natuurlijk ook een praktische en goedbedoelde basis voor het CO2 gebod. CO2 is een bijproduct van de verbranding van fossiele brandstoffen. Die fossiele brandstoffen zijn schaars dus daar moeten we zuinig op zijn. Als je je huis graag tot 24ºC opwarmt, dan kun je maar beter je huis goed isoleren, zo bespaar je jezelf kosten en doen we met zijn allen langer met de voorraden fossiele brandstoffen. Overdadige consumptie is namelijk verkeerd, want zoals oma al zei: alles met "te" ervoor is niet goed.

Indiërs

Soms denk ik echter dat het maar beter is om alle fossiele brandstoffen zo snel mogelijk op te branden. In het westen allemaal een V8, alle Indiërs in de Tata Nano en alle Chinezen in hun klonen. Zo zijn we snel van het gezeik af en worden er snel alternatieve en schone energiebronnen aangeboord.

Kernenergie lijkt me wel wat. Schoon, en het afval kunnen we mooi kwijt in de lege gasbellen. Wat vertel je me nu, komt er bij kernenergie ook CO2 vrij? Oh boy, dan begint het verhaal weer van voor af aan...