De Nieuwe Uri Geller gaat op zoek naar de opvolger van de Israelische lepeltjesbuiger. Maar de reden voor de zoektocht is net zo onverklaarbaar als de acts die het oplevert.

"Hoe kon hij gisteren drie horloges die stuk waren weer aan het tikken krijgen?" Vroeg journalist Nico Scheepmaker zich af in een tv-kritiek. Het lijkt erop dat Uri Geller via de tv niet alleen defecte klokjes kan repareren, maar ook de tijd kan doen stilstaan. Scheepmaker schreef bovenstaand in 1974.

Decennia later weet Geller nog altijd met hetzelfde vermeende kunstje tv-shows te verrijken. Sterker: een hele show om zijn persoon heen te bouwen. Al beperken de reparaties-op-afstand zich niet langer tot klokjes. 'Mijn portable dvd-speler doet het weer' laat een vrouw het telefoonpanel weten. Ook Geller moet met zijn tijd mee.

Tweede fetisj

Als je de reacties van kijkers mag geloven, vliegen overal de lepels door het huis zodra de Israelische mentalist op tv is. Want lepels zijn, naast horloges, Gellers tweede fetisj. Leg er een op je tv en de gekste dingen kunnen gebeuren.

In een huishouden is zelfs een opgezet varken (?) met zijn ogen gaan knipperen. Vast drie stonede studentjes die de lachkick van hun leven hebben als hun verzinsel de uitzending haalt. SBS maakt het allemaal niet uit: hoe absurder de reacties, hoe beter.

Minder streng

De show probeert als vanouds gelovigen en sceptici van Gellers kunsten tegenover elkaar te zetten. Aan Uri en zijn wannabe opvolgers de uitdaging om de ongelovige gasten te overtuigen. Al lijkt de Israeliër minder streng in de leer dan vroeger. Toen ratelde hij eindeloos over energieën die hij zou oppikken en forwarden.

Nu zegt hij aan het begin van de uitzending dat het hem niet uitmaakt hoe de kandidaten het doen, als ze maar voor entertainment zorgen. Met andere woorden: trucages toegestaan, zolang het maar gezinsamusement oplevert. Ene Mental Carlo krijgt er dan ook flink van langs wanneer zijn spijkerpistoolperformance Geller in het verkeerde keelgat schiet.

Carlo's act valt inderdaad in de categorie: probeer dit maar niet thuis, en ergens anders trouwens ook niet. Maar ja, hoezo kan Geller zich dan wel vinden in de gereed staande ambulance? Die levert overigens wel een prachtig plaatje op, met de zwaailichten aan en de brancard veelbelovend uitgeklapt.

Mentale krachten

Tot nu toe was de ziekenwagen niet nodig. En dat zal'ie ook de komende weken niet zijn. Als Geller zelf al aangeeft dat de acts niets van doen hoeven hebben met mentale krachten, zullen het trucs zijn. Het merendeel ervan is knap, want niet te bevatten. Maar goed, dat geldt ook voor de acts van een beetje illusionist of goochelaar.

Dat is dan ook precies wat De Nieuwe Uri Geller is: een amusante goochelshow. Blijft de vraag waarom men eigenlijk op zoek is naar zijn opvolger. We gaan - hopelijk - toch ook niet op zoek naar een nieuwe Hans Kazan? Bovendien: aan het onverminderde enthousiasme van Geller af te leiden hoeven we tot aan zijn dood niet naar de horlogemaker.

De Nieuwe Uri Geller, SBS 6, zaterdag, 20.30 uur.