In Baby Te Huur krijgen tienerkoppels een stoomcursus kind opvoeden. Dat is ook een manier om je relatie te testen. Door Paul de Lange.

Een beetje controversieel tv-programma mikt tegenwoordig op de gratis PR van de politieke verontwaardiging. Even het persbericht in een cc'tje naar Joop Atsma en André Rouvoet sturen, en je hebt gegarandeerd publiciteit. Of het nu gaat om een datingshow voor verminkte mensen of een thema-avondje porno.

Ook Baby Te Huur riep vooraf vragen op. Vier jonge koppels krijgen enkele dagen een baby over de vloer om voor te zorgen. En vervolgens een peuter, een achtjarige een een puber. Maar Rouvoet gaat het vooral om die baby's. Want hun is niets gevraagd.

Uitlenen

Een ietwat vreemd verwijt voor een minister die zelf baby's ongevraagd een welkom-op-deze-wereld-cd stuurt. Maar goed, vraag blijft waarom ouders hun pasgeborene uitlenen aan dit programma. Al wordt dat de deelnemende jongeren snel duidelijk. Drie dagen geen baby blijkt gelijk te staan aan drie dagen ongekende rust.

Het is verrassend hoezeer vooral de meisjes opgaan in hun tijdelijke ouderrol. Nog voordat de baby er is krijgen ze een anderhalf kilo wegende nepbuik omgehangen. Meteen gedragen ze zich als volleerd zwangeren: joggingbroek aan, met de handen op de buik op de bank liggen, verzuchtend dat ze zich lelijk voelen.

Kinderhekje

Oog voor detail heeft Baby Te Huur absoluut. Telkens als je denkt dat een nieuw element een tikkeltje overdreven is, blijkt het toch in het verhaal te passen. Niet alleen de nepbuik pakt goed uit, ook iets simpels als een kinderhekje onderaan de trap bevestigen zorgt al voor de nodige spanningen.

Voornaamste minpunt van het programma is de casting. De rol die de makers per koppel voor ogen staat, ligt er wel erg dik bovenop. Zo moet het lesbische tienerstel voor voorspelbaar vuurwerk zorgen. Al op dag een wil Jenneken vriendin Shirley "op haar bek rammen en het raam uitgooien." Het explosieve karakter van die relatie - zo die al bestond - moet toch ook tijdens de voorgesprekken al zijn gebleken.

Dallas

Bij de introductie van Nico en Cindy klinkt de Dallas-tune. Impliciete boodschap: dit zijn verwende rijkeluiskindjes, dat wordt vast hilarisch als die voor een baby moeten zorgen. En dankzij de kakkineuze Nico (een soort jonge versie van Robert Jensen in een vaderrol) wordt het dat ook. De eerste de beste keer dat hij alleen voor het kind moet zorgen gaat hij op zoek naar een oppas.

Gelukkig voor Nico is de babyfase voorbij. Ook minister Rouvoet zal opgelucht zijn. Kan hij zich weer richten op het volgende tv-programma dat opzichtig op zoek is naar ophef.

Baby Te Huur, BNN, zondag 21.30 uur, Ned 3.