Voor de zoveelste keer is Diego Maradona begonnen over zijn handsdoelpunt tegen Engeland op het WK van 1986 - de zogenaamde Hand van God. Wordt hij dan liever herinnerd als de Neus van God? Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat Diego Maradona weer eens besloot wat te zeggen over zijn beroemde doelpunt tegen Engeland op het WK Voetbal van 1986. Wat we toen al twintig jaar wisten, was dat hij met de hand de bal in het goal sloeg. Sindsdien is het voetbaljargon verblijd met de uitdrukking De Hand Van God.

Pluisje erkende toen opeens dat het inderdaad zijn Argentijnse hand was geweest en niet die van God. Alsof iemand op de wereld deze bekentenis nodig had om dat voor de eerste keer te zien. De relatie arm / bal was die dag inderdaad bijzonder innig. De gezichtsuitdrukking van Maradona op dat heilige moment is prachtig: hij sluit de ogen, laat zijn lippen wat hangen en denkt slaat de bal het Engelse goal in.

Zidane

"Het was hands", zei Maradona tijdens een openhartige bui in 2006. Alsof Zinedine Zidane in 2028 - tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam - opeens een persconferentie belegt en huilend toegeeft dat hij in 2006 een kopstoot had gegeven tijdens de finale van het WK Voetbal. Zidane: "Sinds deze week realiseer ik me dat en geef toe dat het inderdaad een kopstoot was." De aanwezige wereldpers is perplex: waarom had niemand dat ooit eerder verteld?

Anyways: over de hele wereld werd de bekentenis van Maradona groot gebracht en eerlijk gezegd dacht ik dat we het onderwerp toen wel hadden afgehandeld. Helaas niet, want sinds deze week heeft hij zelfs spijt van zijn daad: "Als ik terug zou kunnen keren in de tijd om mijn excuses aan te bieden en de geschiedenis te herschrijven, zou ik dat doen."

Coke

Nu heeft Maradona heel veel redenen om terug te willen keren in de tijd en in zijn leven. Naar het WK Voetbal van 1994 bijvoorbeeld, waarover het NRC Handelsblad schreef: 'De Argentijn Diego Maradona maakte behalve een flitsende ook een opgefokte indruk. Zo rende hij na zijn fraaie treffer tegen Griekenland als een dolleman naar een tv-camera aan de zijlijn. Een paar dagen later werd Maradona betrapt op het gebruik van cocaïne.'

Gelukkig zei hij hier deze week ook nog wat over: "Als ik de cocaïne nooit had aangeraakt, was ik drie keer beter geweest dan mijn uiteindelijke behaalde niveau." Dan had hij die bal tegen Engeland er misschien met zijn neus in kunnen slaan, in plaats van met zijn hand: de Neus van God.

Maradona is de beste voetballer aller tijden, hoe dan ook. Juist omdat hij ooit de Engelsen uit het toernooi donderde door één van zijn goals met de hand te maken. Juist omdat hij zich niet aan de regels hield. Juist omdat je bij hem nooit wist of wat er ging gebeuren en of dat eigenlijk wel legaal was. Al dat tezamen is Maradona.

Excuus is moord!

De excuses zijn dus niet aanvaard. Als we dat wel doen, is Maradona in feite dood en daar is het nog veel te vroeg voor. Er zijn nog genoeg regels om te overtreden. Snuif, maak hands, overtreed, lieg. Ik bewonder.

Reageren?