Nederlandse te-hard-rijd-programma's blinken uit in braafheid. Misschien maakt dat de Amerikaanse tegenhanger De Politie Op Je Hielen zo heerlijk om naar te kijken. Door Paul de Lange.

Met Blik Op De Weg-achtige programma's kan je in Nederland bijna een file beginnen. Veel verschillen ze onderling niet. Bij de NCRV gaat het er iets educatiever aan toe dan bij SBS, al wil de EO wegpiraten doorgaans nog nadrukkelijker tot inkeer brengen.

Nuances die verbleken bij de Amerikaanse tegenhanger De Politie Op Je Hielen. Geen idee of RTL dat programma een op een doorgeeft, of dat de zender zelf wat knip- en plakwerk verricht. De achtervolgingen lijken in elk geval lukraak op een hoop gegooid, alsof ze per strekkende meter zijn ingekocht.

Amerikaanse variant

Wat maakt het ook uit. Binnen een paar minuten is de Amerikaanse variant op het format duidelijk. Vanuit een helikopter zien we een auto zich een weg slalommen. Een peloton politiewagens met zwaailicht volgt. De voortvluchtige houdt het dankzij onverwachte capriolen lang vol, totdat er iets aan zijn auto begint te haperen.

De wagen houdt het nog eventjes uit op een lekke band of slechts een vonkende velg. Dan sprint de verdachte de auto uit. Vervolgens stort een agent of twintig zich op de voortvluchtige en begint hem functioneel in elkaar te rossen. Snel door naar de volgende case. Ook de begeleidende derderangs metalmuziek dendert maar door.

Verschil

De snelle sequentie is het opmerkelijkste verschil met de Nederlandse programma's. Die vullen de helft met nabeschouwingen. Leo de Haas gaat niet weg voor hij een spijtbetuiging van de snelheidsduivel op de band heeft. Maar nooit hoeven we kennis te maken met de Amerikaanse gek die spookrijdt bij een snelheid van 180 kilometer per uur.

Wel meldt de vette voice-over nog even hoe het met de man is afgelopen. Hij wordt onder meer verdacht van het op de vlucht slaan voor de politie. Zo'n idee kregen we al.

Massa-achtervolgingen

Wonderlijk blijft het dat Amerikaanse programma's week na week overlopen van de massa-achtervolgingen. Terwijl in de Nederlandse equivalenten zelden iets vergelijkbaars voorvalt. Oké, Amerika kent een veelvoud aan auto's, maar dat kan het verschil uiteindelijk toch niet verklaren?

Wellicht is het de tv zelf die autorijdend Amerika heeft geïnspireerd tot excessief rijgedrag. Hoofdverdachte in die theorie is O.J. Simpson. Hij zorgde in 1994 voor de moeder aller achtervolgingen, live op tv te volgen. Sindsdien hebben camera's honderden soortgelijke 'car chases' vastgelegd.

Spijkermat

Hoogstens wordt er nu en dan een nieuw ingrediënt aan het recept toegevoegd. Zoals de spijkermat, die garant staat voor een spectaculaire finale van elke achtervolging. Heeft de Nederlandse politie überhaupt spijkermatten? Dat zal vast wel, maar laten ze die dan ook eens neergooien. Al was het maar om die duffe Blik Op De Weg-programma's eens wat sensationele shots te gunnen.

De Politie Op Je Hielen, maandag 22.20 uur, RTL 7