2007 was het jaar van Apple's iPhone. Zal 2008 het jaar van het mobiele internet worden? Dan moet er eerst wel iets veranderen op de mobiele markt. Door Christiaan Alberdingk Thijm

Ik ben dol op voorspellingen. Het einde en het begin van het jaar zijn dan ook altijd goede tijden voor mij. Ook dit jaar zijn we weer overstelpt met lijstjes en ik heb ervan genoten. Wat is mij opgevallen? Volgens de meeste kristallenbolkijkers wordt mobiel internet de trend van 2008. Ik mag het hopen.

Gesloten

Het is natuurlijk een logische stap van inbellen naar breedband naar mobiel. Iedereen zit erop te wachten. De applicaties zijn klaar, er is voldoende content, de toestellen zijn er, de snelheden worden steeds hoger… er is alleen één "maar": het gesloten distributiesysteem van de mobiele telecomaanbieders.

iPhone

Het systeem van operators als Vodafone en T-Mobile is op twee manieren gesloten. In de eerste plaats worden exclusieve deals gesloten met fabrikanten van toestellen. T-Mobile is daardoor de enige die de iPhone mag aanbieden in Nederland. Een rechtszaak van Vodafone tegen T-Mobile in Duitsland om de exclusiviteit te doorbreken, werd door Vodafone verloren.

Walled garden

In de tweede plaats is het systeem gesloten doordat mobiele operators nog steeds geloven in de "walled garden": je krijgt alleen die applicaties en content op je mobiele telefoon die via het platform van de operator worden aangeboden. In de praktijk betekent dit dat er (exclusieve) afspraken zijn gemaakt tussen de content- en telecomaanbieder.

eBuddy

eBuddy, het instant messaging systeem, is verreweg de meest populaire Nederlandse toepassing voor de mobiele telefoon. De helft van de mensen die eBuddy installeert op zijn mobiele telefoon krijgt het programma alleen niet aan de praat. Zij geven het op vanwege de ingewikkelde instellingen die de mobiele operators op het toestel hebben geïnstalleerd. "De operators maken het onze gebruikers expres heel moeilijk," zegt Onno Bakker van eBuddy, "zij willen bepalen welke applicaties op jouw toestel draaien en tot welke content jij toegang hebt."

Open

De kracht van het internet is juist het open karakter daarvan. De architecten van het internet hebben het netwerk ontworpen volgens het zogenaamde end-to-end principe. Dat houdt in dat het netwerk zelf "dom" wordt gehouden en wordt aangestuurd door "slimme" applicaties die zich aan het uiteinde bevinden. Hierdoor zjn er geen restricties aan toegang tot het internet of het gebruik ervan. Het open karakter van het net heeft tot ongekende innovatie geleid.

Android

Google kent de kracht van het open internet als geen ander bedrijf. Het heeft daarom het initiatief genomen tot Android: een open systeem voor de mobiele telefoon. Op dit moment worden vanuit de Open Handset Alliance toestellen en software ontwikkeld die gebruik maken van Android. In de tweede helft van 2008 zullen de eerste toestellen en toepassingen op de markt komen.

Ik voorspel dat mobiele operators hun systemen pas echt open zullen maken als ze daartoe gedwongen worden door het succes van Android. Het mobiele internet zal daarom pas echt doorbreken in 2009. Daarvoor is wel vereist dat 2008 het jaar van Android wordt.