Er werd deze week weer gezellig gezopen op de nieuwjaarsrecepties. Alles wat daar is gezegd, moeten we nu snel weer vergeten. En Clarence Seedorf moet naar Feyenoord. Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

In deze week van de recepties was iedereen in een permanente staat van dronkenschap. Het gewauwel was als van Obelix, de vriend van Asterix, die aan het begin van het album Asterix en de lauwerkrans van Caesar volkomen laveloos door de straten van Rome stuitert. Elke keer als hij het met iemand eens is, roept hij: Broeva! Haro! Dinges heeft gelijk! Ofwel: Bravo! Hoera! Hij [hier naam invullen] heeft gelijk!

Er is deze week behoorlijk wat afgelald: in Dubai, Rotterdam-Zuid en in het centrum van Amsterdam. En niemand heeft gelijk, behalve ik.

Broeva!

We beginnen op een receptie bij sjeik Mohammed bin Rashidin in Dubai, afgelopen maandag. Clarence Seedorf liep hier Ajax-voorzitter John Jaakke tegen het lijf, waarna de voorzitter tussen neus en lippen vroeg of de voetballer zin had om weer eens in Amsterdam te komen spelen.

Dat is een heel goed plan, maar dan onder één voorwaarde. Seedorf speelt alleen maar een uitwedstrijd in Amsterdam en wel in het shirt van Feyenoord. Deze speler is namelijk het ideale cadeau voor de Rotterdamse club, die op 19 juli zijn honderdjarige bestaan viert. Er is met die retroshirts van Feyenoord helemaal niets mis, maar we moeten vooral aan de toekomst denken. Die toekomst begint bij Seedorf.

In Rotterdam staan ze in ieder geval sterker dan Ajax tijdens de eventuele onderhandelingen. Als Seedorf naar Ajax gaat is de kans tenslotte akelig groot dat Marco van Basten daar net de nieuwe trainer is geworden. En dat gevaar zal Seedorf in Rotterdam nooit overkomen, want daar is Van Basten alleen maar welkom als coach van het bezoekende team.

Daarom: Clarence, welkom in De Kuip!

Haro!

Nu we toch in De Kuip zijn… Daar was deze week ook een receptie waar de drank nogal in de man zat. Precies op het moment dat ik probeerde uit te leggen dat dit stadion van ons is - dus van de supporters - vertelt Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, dat hij deze voetbaltempel nóg sneller wil slopen dan oorspronkelijk was bedacht. Het nieuwe stadion moet volgens hem eerder kunnen openen dan in 2016.

Waarom doet zowel Feyenoord als de stad Rotterdam alsof dit onomkeerbaar is? Als een chirurg van plan is om bij een patiënt het hart eruit te halen – zonder verdoving – moet die op zijn minst vragen of zo'n ingreep wel gewenst is. De Kuip is het hart van Feyenoord, en daarom kan een besluit hierover niet aan bestuurders alleen worden overgelaten. Al die ambities zijn fantastisch, zolang iedereen zich maar realiseert dat hij kleiner is dan Feyenoord zelf.

Geef ons Seedorf toch als cadeautje – veel beter. Welkom in De Kuip!

Dinges heeft gelijk!

De laatste plek waar deze week wat onverstandig met de bubbels werd omgesprongen, was bij de gemeente Amsterdam. Op maandag zou er volgens wethouder Gehrels een nieuw megastadion worden gebouwd in deze stad, op dinsdag werd het afgeschoten tijdens een vergadering met haar collega's en op woensdag kon niemand op het stadhuis zich nog herinneren dat hierover ooit was gesproken.

Het grappige is dat in 1974 precies hetzelfde gebeurde in Amsterdam. Ook toen kregen sommige stadsbestuurders natte dromen van een nieuw megastadion, maar behalve een rapport is hier nooit meer iets van vernomen.

Het is net als met De Kuip: een voetbalstadion slopen of bouwen is niet iets wat je binnen een week beslist. En al helemaal niet met in de linkerhand een glas champagne en in de rechterhand een glas rode wijn. Daarom was ik het deze week voor de eerste keer van mijn leven eens met De Telegraaf, die met hetzelfde verwijt kwam. Sportieve ambities zijn fantastisch, maar vergeet niet om hier ook een visie bij te ontwikkelen.

Er is maar één visie, die aan het einde van deze week vol recepties overeind blijft staan en die is van mij: welkom in De Kuip, Clarence!

In onze Kuip, om precies te zijn.

Broeva! Haro! Jurryt heeft gelijk!

Reageren?