Vorige week, terwijl we nog goed en wel in de roes van oud en nieuw verkeerden, werd enigszins onverwacht bekend gemaakt dat Le Dakar zou worden afgelast. Hoe erg is dat? Door Sacha Prins.

Voor de deelnemers is dat behoorlijk erg. Met name de professionele ploegen zijn simpelweg een jaar bezig om zich voor te bereiden op deze race. De anticlimax om één dag voor de start te horen te krijgen dat het hele evenement wordt afgeblazen is moeilijk voor te stellen. Maar ook de fanatieke hobbyisten die het merendeel van het rijdersveld, uitmaken balen natuurlijk als een stekker.

Onveilig

De Mauretaniërs balen zo mogelijk nog meer. Hun land en daarmee een groot deel van het parcours, werd op de valreep als te onveilig bestempeld vanwege terroristische dreiging, ondanks de Mauretaanse toezeggingen om 3.000 man op te trommelen voor de beveiliging van de Dakar karavaan.

Slechtere PR voor je land is bijna niet mogelijk. Weg lucratief toeristenseizoen en de mensen daar kunnen die omzet goed gebruiken.

Opmerking

Voor Le Dakar zelf is het hoogstwaarschijnlijk einde oefening. De organisatie zelf bezweert in een persbericht dat het evenement NIET zal verdwijnen: "The cancellation of the 2008 edition does not endanger the future of the Dakar.". Maar de deelnemers weten wel beter: "Dakar wordt nooit meer gereden", is de meest gehoorde opmerking.

Risico

Logisch. Zo'n groot evenement vergt een groot budget, om over de budgetten van de deelnemers nog maar te zwijgen. Welke geldschieter, sponsor of deelnemer gaat nog het risico nemen om één dubbeltje of één minuut in deze woestijndropping te investeren als het zo pardoes kan worden afgelast?

Duinbuggies

De toeschouwers en de fans balen natuurlijk ook. Zelf vind ik het niet zo erg. Ik heb niet zoveel met duinbuggies die door de woestijn crossen en proberen zomin mogelijk van de inheemse bevolking te raken. Wat ik wel erg vind is de reden waarom Le Dakar is afgelast: Terreurdreiging.

Ik moet bekennen dat ik niet beschik over een inlichtingendienst, dus voor mij -net als voor iedereen- is het gissen naar de ernst van de terroristische dreiging. Die zou in theorie zeer ernstig kunnen zijn, maar de kans is groot dat het niks is wat Jan de Rooy niet zou kunnen oplossen door er met zijn truck overheen te rijden.

Zeker als Mauretanië, dat er alle belang bij heeft om Le Dakar te verwelkomen, ook nog eens bereid is het leger in te zetten om de orde te bewaren.

Garanties

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het I.O.C. of UEFA heeft Dakar organisator A.S.O. waarschijnlijk te weinig machtige belanghebbenden om garanties omtrend veiligheid af te kunnen geven.

Het Mauretaanse leger wordt, zeker door de Franse inlichtingendiensten die de noodklok luidden, niet serieus genomen. Als organisator zit je dan, zoals dat in mooi Nederlands heet, met je ballen op het blok. In een tijd waarin het roepen van "Al-Qaida" tijdens een evenement gelijk staat aan het roepen van "Hells Angels" in YabYum kun je als organisatie maar één ding doen: je verlies pakken.

Belang

Het is wrang dat de onvermijdelijke afschaffing van Le Dakar enkel in het belang is van de zogenaamde terroristen. Welk volgende evenement wordt afgelast?

Mocht u zich nog afvragen of het westen de "War on Terror" aan het winnen is; die hebben we al lang en breed verloren. Denkt u daar maar eens over als u op een vliegveld uw schoenen uit moet trekken en zonnebrand crème moet afgeven, of als u een boete krijgt als u uw identiteitsbewijs bent vergeten, of als er weer een evenement wordt gesaboteerd door een stel ongeletterde wilden die beweren lid te zijn van Al-Qaida.

ZIE OOK:
Bleekemolen: Terrorisme stopt de Dakar