Een etmaal in een ruimte met een man die zijn vrouw vermoordde. Of met een frequent flippende acteur. En ondertussen nog een interview houden ook. Wilfried de Jong levert spannende tv in 24 Uur Met... Door Paul de Lange

Eind jaren tachtig lieten Koot en Bie zich eenmalig opsluiten. Het tv-experiment was bedoeld om te zien hoe twee mensen op een cel - destijds een groot issue - zou uitpakken. In een mum van tijd kregen de vrienden slaande ruzie om niks. Uiteraard was dat gespeeld, maar toch was de onderhuidse spanning tussen de twee voelbaar.

Vernieuwend

Het programma 24 Uur Met... doet in opzet denken aan die memorabele Koot en Bie-aflevering. Grootste verschil is dat niet twee bekenden zich laten opsluiten, maar een interviewer met een gast. Wilfried de Jong tekent daarmee voor wat het eerste vernieuwende (hoewel uit het buitenland afkomstige) tv-idee van dit jaar genoemd mag worden.

Voordeel van deze opzet, zo liet hij in meerdere media weten, is de enorme tijd die de interviewer heeft. Hij hoeft niet in het eerste half uur tot de kern te komen of te scoren, en zelfs niet in de eerste paar uur. (Nu lijkt dat bij tv-zender Het Gesprek soms ook het devies, maar goed, daar worden gesprekken niet tot een half uur teruggebracht).

Komen er bijzondere dingen los als je zo lang zo dicht op iemands lip zit? Na vier afleveringen is het antwoord een volmondig 'ja.'

Liefde

Schrijver Richard Klinkhamer heeft op tv nog nooit zo openhartig gesproken over de liefde voor de vrouw die hij vermoordde. Acteur Tygo Gernandt stelde zich niet eerder zo kwetsbaar op als in dit tv-programma wanneer drugs en zijn moeder aan bod komen.

Klootzak

De Jong is de juiste man op de juiste plek. Als geen ander weet hij met zijn gesprekspartner een vertrouwensband op te bouwen, om die op zeker moment op sterkte te testen. “Privé ben je ook een klootzak dus, eigenlijk?” is dan opeens zijn vraag aan Gernandt. Je moet maar durven als je opgesloten zit met iemand die eruitziet alsof hij elk moment kan flippen.

Oncomfortabel

Dat is het spannendste aan 24 Uur Met...: de sfeer kan omslaan, het kan ronduit ongemakkelijk worden. En dan moet het wel verder. Hoewel dat af en toe een wat oncomfortabel gevoel oplevert, blijf je wel kijken. Minder prettig is de macht die de makers blijken te hebben als ze iemands doen en laten 24 uur vastleggen.

Zo komt Bram Peper over (naast een visionaire, intelligente bestuurder) als een aan sigaren en drank verslaafde man. Is het echt nodig dat een midden in de nacht ingeschonken drankje de montagetafel overleeft?

Vleugen voyeurisme sijpelen af en toe door het filter van de montage. En hoewel de selectie overwegend behoedzaam is, zit dat toch niet helemaal lekker. De geest van Big Brother huist zelfs in de VPRO.

24 Uur Met..., VPRO, woensdag 22.00 uur, Ned 3.