De overheid houdt rekening met ernstige rellen naar aanleiding van de film van Wilders. Justitie onderzoekt of de film niet kan worden verboden. Maar waar gaat die film eigenlijk over? Laten we dat eerst even afwachten. Door Christiaan Alberdingk Thijm.

Bent u ook zo bang voor de film van Wilders? De overheid houdt er ernstig rekening mee dat de uitzending van zijn aangekondigde film tot onregelmatigheden leidt. Men vreest voor rellen nog heviger dan die naar aanleiding van de publicatie van de Mohammed-spotprenten in een Deense krant. Dat leidde tot protesten in de hele islamitische wereld. Deense producten werden massaal geboycot. Er werd geen Lego-blokje meer verkocht.

Ellendige dingen

Wat zal Wilders gaan laten zien? Zelf heeft hij gezegd dat hij wil laten zien dat "ellendige dingen" uit de Koran nog steeds in de praktijk worden gebracht. Wat zou dat zijn? Toch niet weer dat verhaal over Mohammed en zijn pedofiele neigingen. Dat kennen wij al van Hirschi Ali. Overspel? Seks voor het huwelijk? Oorlog? Wat voor een ellendige dingen staan er eigenlijk allemaal in de Koran?

Drie minuten

Het zal wel een heel andere film worden dan Mel Gibson's The Passion of the Christ. Kleiner budget, minder goede acteurs en met name een stuk korter. Nadat Wilders had verklaard dat meerdere omroepen geïnteresseerd waren in de uitzending blijkt dat hij zijn zendtijd voor politieke partijen gebruikt om de film te vertonen. Dat zijn doorgaans uitzendingen van drie minuten. Na alle opschudding die Wilders met de enkele aankondiging van de film heeft veroorzaakt, kan de film zelf alleen nog teleurstellen. Ondertussen onderzoekt Justitie of de uitzending niet kan worden verboden.

Censuur

Ik kan nu al de uitkomst van dat onderzoek verklappen: het kan niet. Het is niet mogelijk uitzending van films te verbieden waar de inhoud niet van bekend is. Preventieve censuur kennen wij gelukkig niet in Nederland. Toen een aantal gegriefde moslims het Hirschi Ali wilde verbieden met een tweede deel van haar filmdebuut Submission te komen, werd dat terecht door de rechter geweigerd.

Collectieve kramp

Het bizarre van de hele discussie over de Wilders-film is dat niemand hem heeft gezien. Men is direct in een collectieve kramp geschoten. Dat is natuurlijk ook de bedoeling van Wilders. Paniek! Wat moeten wij hiervan vinden? Wilders laat zich alle voortijdige kritiek welgevallen. Het draagt allemaal bij aan het cordon sanitaire dat hij rond zichzelf wil creëren.

Toegegeven, het is onsmakelijk van Wilders om aan te kondigen dat hij met een film komt. Als hij zegt dat hij een film gaat maken, denkt iedereen meteen aan Submission, de film die de dood van Theo van Gogh tot gevolg had. Maar zijn slechte smaak ontneemt hem niet het recht een film te maken als hij dat wil. Laten we eerst maar eens afwachten waar Wilders mee komt. De filmcritici kunnen hun pennen alvast slijpen. En wie weet: misschien zal Wilders de geschiedenis in gaan als beroemd filmmaker in plaats van politicus. De uitzending staat voor 25 januari gepland.