Het jaaroverzicht van Studio Sport was wéér niet te pruimen, omdat Feyenoord wéér geen kampioen werd. Maar 2008 wordt het jaar van de KANJERs en het positieve wij-gevoel. Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl.

We zijn behoorlijk pessimistisch dit nieuwe jaar ingestapt. Heel vreemd, want het is toch algemeen bekend dat Feyenoord dit jaar wél kampioen wordt. Dat moet toch heel goed zijn voor ons positive wij-gevoel, zou ik zo denken. Maar toch blijft bij veel mensen het pessimisme overheersen.

De msn.nl-Sp!tsverkiezing

Foppe de Haan daarentegen is zijn jaar wél goed begonnen door aan Sp!ts uit te leggen dat hij helemaal zichzelf is – jaar in, jaar uit. Hij kreeg er meteen de bokaal voor de msn.nl-Sp!tsverkiezing bij – die veel geroemde prijs, waarvoor de genomineerden elkaar de meest verschrikkelijke dingen aandoen om die te winnen. Het enige wat ze hadden moeten doen, was zichzelf blijven.

Sp!ts-medewerker Johan van Boven vroeg het zekerheidshalve nog maar een keer aan de succesvolle Fries, die sinds enige tijd in verband wordt gebracht met werkelijk élk leuk baantje ter wereld: "Heeft u er ooit moeite mee gehad om u zelf te blijven?"

Stomme vraag natuurlijk, want De Haan is niets minder dan een KANJER. Iedereen in de olympische beweging is namelijk een KANJER en daar hoort dankzij us Foppe het Nederlandse voetbal sinds 2007 ook bij.

Net als Sven Kramer: een echte KANJER. NOC*NSF-bestuurslid Henk Gemser is zelfs omringd door KANJERs. En ook Wesley Sneijder is tegenwoordig een KANJER! Weliswaar een tyfusKANJER, maar toch.

Nog steeds zichzelf

Behalve KANJER is Foppe de Haan ondertussen ook nog steeds zichzelf, zei Sp!ts voor de zo-veel-ste keer tijdens het interview: "U bent dus continu zichzelf."

Wat een onvoorstelbaar geduld moet de voetbalcoach toch hebben om zo'n gesprek gaande te houden. Als ik in zo'n situatie mezelf was gebleven, had ik vast iets gezegd waar Sp!ts-medewerker Johan van Boven heel veel spijt van had gekregen. Maar goed: iemand die de versnipperde i-pod-generatie van nu tot een winnende eenheid weet te smeden, kan ook een verslaggever van Sp!ts aan, me dunkt.

Daarnaast ben ik geen KANJER – dat speelt ook mee. Die msn.nl-Sp!tsverkiezing valt daarmee voor mij in dezelfde categorie als olympisch goud: volkomen onbereikbaar, zelfs na doping en gericht geweld.

Ons positieve wij-gevoel

Als zelfs Wesley Sneijder al een KANJER is geworden, ziet het er goed uit voor onze sport. Een voetballer als KANJER was tot voor kort toch echt onvoorstelbaar. Het zal daarom een mooi sportjaar worden als de sportvelden in Oostenrijk, Zwitserland en China beheerst zullen worden door onze KANJERs. Laat het EK en de Olympische Spelen maar beginnen ten behoeve van het Grote Herstel Van Nederland.

Want tijdens het WK Voetbal van 2006 in Duitsland zorgden de goede sportprestaties van het organiserende land voor een enorme dosis positief wij-gevoel. Dat wij-gevoel werd zelfs zo letterlijk genomen dat er negen maanden later sprake was van een heuse geboortegolf bij onze oosterburen. Hoe dat wij-gevoel nou precies werkt, is tot 2010 onderwerp van een door de overheid gesubsidieerd onderzoek.

Ik weet nu al hoe het werkt: één Europese voetbaltitel en een kruiwagen met gouden medailles verder en Nederland is begonnen aan zijn Grote Renaissance. (En de titel van Feyenoord natuurlijk, maar dat is te vanzelfsprekend om op te schrijven.) Dát is pas Benoemen en Bouwen: prijzen winnen en daarna met zijn allen feestvieren.

Wat een prachtig fragment zal het zijn in het Studio Sport Jaaroverzicht van 2008 met de verlegen glimlachende Geert Wilders, die zegt dat we allemaal KANJERs zijn en hij eigenlijk ook. Maar dan moet hij natuurlijk wel zichzelf blijven, net als Foppe de Haan.

Reageren?