Oud en nieuw 1948-1949 verliep voor oud-ambassadeur Co de Beus anders dan verwacht: hij bracht oudejaarsnacht eenzaam door in een ijskoud Newfoundland, Canada.

De Beus moest halsoverkop naar New York om de onafhankelijkheid van de kolonie Nederlands-Indië te bespreken. Al in 1945 had Sukarno daar de onafhankelijke Republiek Indonesia uitgeroepen, maar Nederland weigerde deze te erkennen.

Kwaad bloed

Een Nederlandse militaire actie in 1947 zette veel kwaad bloed, en de VN Veiligheidsraad en de VS voerden de druk op de Nederlandse politici op. Nadat Nederland op 19 december 1948 een tweede aanval opende en Sukarno gevangen nam, was de internationale verontwaardiging compleet. De Veiligheidsraad kwam terug van kerstreces en dwong Nederland de aanval te stoppen.

De VS wilden nu snel een soevereiniteitsoverdracht, dus vertrok de Nederlandse delegatie op oudejaarsavond naar New York. Over de tussenlanding in New Foundland schreef De Beus:

"Ik herinner me hoe ik daar in de lugubere poolnacht, in de kale wachtkamer, bibberend in mijn winterjas, een uur de tijd had om na te denken over het contrast tussen het onverwoestbare beeld dat het publiek zich maakt van het diplomatieke leven als een aaneenschakeling van cocktail-parties en heerlijke diners, en deze realiteit: oudejaarsavond in het vliegtuig van Amsterdam naar New York, met als speciale attractie gelegenheid om een bevroren toilet te gebruiken binnen de Poolcirkel. Ik moet bekennen dat ik bibberend in dat ijskoude kamertje plotseling hard moest lachen."

Gezag

Bijna een jaar later, op 27 december 1949, droeg Nederland het gezag officieel over aan Indonesië. Waarschijnlijk kon De Beus de daarop volgende jaarwisseling wél in stijl vieren.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.