In 2007 is er niet veel gebeurd, maar juist veel gezegd. Nooit eerder werd er zoveel gesproken over wat anderen gezegd hebben. Veel lullen, weinig poetsen. Door Christiaan Alberdingk Thijm

Koningin Beatrix voelde de tijdgeest feilloos aan met haar kerstboodschap van vorig jaar. Ons staatshoofd sprak over de vrijheid van meningsuiting. Het was juist die vrijheid van meningsuiting die een belangrijke rol speelde het afgelopen jaar. Wij buitelden van het ene incident in het andere.

Moszkowicz

Het begon natuurlijk met de fijnbesnaarde advocaat die beledigd was toen een journalist hem een maffiamaatje had genoemd. De rechtszaak die de geschiedenis in zou gaan als de strijd tussen befje en bretels, werd een sof voor Bram Moszkowicz. De rechter stelde hem op alle punten in het ongelijk. Jort Kelder mocht Moszkowicz best een maffiamaatje noemen.

Maffiamaatje

Met veel ceremonieel vertoon, legde Moszkowicz vervolgens de verdediging van de heer Holleeder naast zich neer. Hij kon hem niet meer verdedigen. Waarom ook alweer niet, ben ik vergeten. Ik weet nog wel dat toen het Hof in hoger beroep oordeelde dat "maffiamaatje" toch te ver ging, dat geen verandering tot gevolg heeft gehad in de verdediging van Holleeder.

Wilders

Dan was dit jaar ook het jaar van Geert Wilders, die met zijn uitspraken steeds weer de publieke discussie wist te domineren. In het begin van het jaar moesten moslims van Wilders de helft uit de Koran scheuren om in Nederland te mogen blijven. Een aantal maanden later moest het boek helemaal verboden worden. Minister Vogelaar was "knettergek" en, o ja, in 2008 gaat Wilders een film over moslims maken.

Knettergek

Ook prinses Máxima veroorzaakte een nationale rel door iets te zeggen. Zij zei dat de Nederlandse identiteit niet bestaat. Dat had ze beter niet kunnen zeggen. De Nederlander was flink op zijn tenen getrapt. Minister Plasterk veroorzaakte ophef door te pleiten voor het afschaffen op het verbod op Hitlers Mein Kampf. Doekle Terpstra had zijn beweging niet "Stop de verWildering" mogen noemen. En onlangs noemde Kesler politieagenten "verwende kereltjes". Met alle gevolgen van dien.

Dubbele maat

Opvallend is dat er bij al deze "kwesties" nogal eens met dubbele maten wordt gemeten. Moszkowicz volde zich beledigd, maar noemde ondertussen het vonnis van de rechter infaam en abject. Het gebruik van dergelijke bewoordingen over een rechterlijk vonnis is onder advocaten volstrekt ongepast.

Onheilsprofeet

Ook ome Geert had meer moeite met anderen dan met zichzelf. Doekle Terpstra had hem persoonlijk aangevallen en als hem iets zou overkomen zou Terpstra dat op zijn geweten hebben. Tsja, tegen zulke argumenten is geen kruid gewassen. Een verbod op de Koran is ook moeilijk met de vrije meningsuiting te verenigen. Het is een dubbele moraal die typisch is voor 2007. Laten we hopen dat 2008 meer gebeurtenissen brengt dan woorden. Of ben ik dan een onheilsprofeet?