Mijn G-Star zit een stuk minder lekker sinds ik weet dat de broek mogelijk door iemand is gemaakt die wordt mishandeld. G-Star liet tot 6 december jl. zijn broeken maken in een kledingbedrijf in India, dat ervan wordt beschuldigd zijn werknemers te mishandelen. Door Christiaan Alberdingk Thijm

Een Indiase vrouw vertelde in het radioprogramma Argos dat werknemers van het bedrijf vastgebonden aan een stoel werden afgeranseld.

Schone kleren

Die vrouw wordt nu in India vervolgd wegens smaad. Ook worden acht Nederlanders van de stichting Schone Kleren Kampagne in India vervolgd. De stichting had een kritisch rapport over het bedrijf op haar website gepubliceerd. Ook de internetprovider van de stichting is gedagvaard omdat, jawel, het rapport op haar server stond.

G-Star weigerde lange tijd de banden met het kledingbedrijf te verbreken. Onder aanhoudende druk heeft het Nederlandse spijkerbroekenmerk nu toch besloten niet meer met het Indiase bedrijf zaken te doen.

Onverkwikkelijk

De strafzaak is daarmee niet van de baan. Het vreemde van het Indiase rechtssysteem is dat een civiele partij - het kledingbedrijf - een strafzaak kan starten. De rechter heeft de Nederlanders via een dagvaarding opgeroepen voor de strafzitting. Minister Verhagen heeft al gezegd dat hij de Nederlanders niet zal uitleveren. Hij noemde het zelfs een "onverkwikkelijke situatie".

Het is inderdaad tamelijk onverkwikkelijk als je vanwege kritische berichten over de arbeidsomstandigheden in India daar voor smaad wordt vervolgd. Het is in het verleden wel eens vaker gebeurd dat een internetuiting in het ene land leidde tot een rechtszaak in het andere land. Deze zaak is echter uniek omdat het een strafzaak betreft. Een strafzaak die bovendien volstrekt kansloos lijkt.

Smaad

Ook naar Indiaas recht zal er geen sprake zijn van smaad indien degene die de beschuldiging heeft geuit veronderstelde dat deze juist was. Met andere woorden, ook als blijkt dat er niemand in die kledingfabriek is afgeranseld, zal er nog geen sprake zijn van smaad. Dat de internetprovider onschuldig is, moet de Indiase rechter ook wel begrijpen.

Intimidatie

Het kledingbedrijf dat de zaak is gestart schijnt veel macht te hebben en wordt gesteund door de Indiase politiek. Dit soort intimidatie om mensenrechtenorganisaties monddood te maken, kan natuurlijk niet geaccepteerd worden. Ondertussen wordt door Nederland achter de schermen "stille diplomatie" bedreven. Het is de vraag of dat wat oplevert.

De oplossing van dit probleem ligt met name bij G-Star. Je moet als Nederlands bedrijf helemaal geen zaken doen met dit soort partijen. Het heeft maanden geduurd voordat G-Star tot dit inzicht is gekomen. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. De Indiase vrouw moet op 10 januari voor de rechter verschijnen. Zij kan zich helaas niet achter Verhagen en diens stille diplomatie verschuilen.