Hebt u het in de gaten? Philips heeft het licht opnieuw ontdekt. Iemand daar heeft ingezien dat wanstaltige mini-audiosetjes aan de man brengen niet erg opschiet. Door Nico Dijkshoorn.

Dat is toch iets waar je snel een deken overheen gooit als je visite krijgt, een Philips audio-set. Stereo voor vrouwen, dat is Philips. Speakers ter grootte van een pak melk, zodat je ze makkelijk weg kunt moffelen in je wandmeubel, op het plankje vlak naast de boeken met aangeklede muisjes van Marjolein Bastin. Philips, dat is het eigenlijk altijd net niet.

Maar er is iets aan het veranderen. Philips zet de laatste tijd licht in als een emotie-dingetje. Op de website van Philips wordt hun nieuwe lichtgevende televisie aangeprezen met de volgende teksten. 'Wanneer je ziel in de ban is van het licht' en 'simplicity is een licht dat de ziel verleidt.' Dat is nog eens andere koek dan in je blote reet vloekend een lampje van Philips vervangen.

Als het aan Philips ligt is licht opeens een geil hebbedingetje. Je kijkt naar voetbal en je kamer kleurt langzaam groen. Je kijkt naar Andries Knevel en je kamer kleurt langzaam donkerbruin. Ambilight heet het fenomeen. Een kleurenkrans om je televisie heen want.... televisie dat is beleving.

Injectie emotie

Naar stervende kinderen in Afrika kijken terwijl je televisie de kamer langzaam rood kleurt, leuk. Het hele idee is: je hoeft je deur niet meer uit voor een injectie emotie. Jij, Philips-man of Philips-vrouw zit met een bakje ondrinkbare Senseo, die andere hel uit Eindhoven, in je gekleurde kamer lekker emotioneel een stuk televisiebeleving van heb ik jou daar te ervaren.

Je kunt makkelijk wat later naar bed want morgen word je wakker met de Philips Wake Up Light. Een wekker die een zonsopgang in je kamer nabootst, eventueel ondersteund door het geluid van kwinkelerende vogeltjes.

Volle kattenbak

Wat heb je daar aan? In je stinkende arbeidershuis met een volle kattenbak onder aan de trap en de afwas van vorig weekend nog op het aanrecht wakker worden bij een langzaam opgaande zon. Philips maakt ons juist ongelukkiger. Ze peperen het ons in. Ja, jij stakker, daar lig je, goed verlicht, voor de derde dag met dezelfde onderbroek aan in je Gamma-bed te janken dat je een grauwe bestaan hebt.

Ga maar weer de hele dag naar domme geintjes van je collega's luisteren en warm vanavond je slagers-nasi op in een van onze magnetrons. Nog even wachten, dan maken daar ook een gezellig lichtje omheen, want licht dat is.... emotie.

Philips speelt het hard. Licht brengen in desolate huishoudens. Ik verwacht binnenkort de eerste Wake Up Light voor de Japanse markt. Model Hiroshima wekt de Japanners met een korte lichtflits van ongeveer 90.000 watt. Nu met het geluid van dode vogeltjes!!

Complot

Ik wil dat allemaal niet! Ik wil lekker naar buiten en mensen ontmoeten. Het is een complot. Philips, vrouwentijdschrift Opzij en Hero proberen ons gezamenlijk kapot te emotioneren in de huiselijke sfeer. Philips met zijn artificiële zonnekanonnen en zijn emo-televisies. Al projecteer je dertig regenbogen om het scherm heen, het blijft kut televisie.

Vrouwentijdschrift Opzij heeft de Beertender uitgevonden. Een apparaat waarmee mannen thuis het perfecte biertje kunnen tappen. Welke man wil dat? Je wilt juist je huis uit, weg bij je vrouw om samen met andere mannen bier te drinken. Dat is het hele idee van bier drinken! Dat je niet thuis bent. Welke gek wil er thuis naast zijn vrouw een biertje tappen?

Fruit 2 Day

Hero is ook al zo fout bezig, met hun Fruit 2 Day. Een minuscuul flesje vol met fruit, genoeg voor de dagelijkse behoefte. Ik wil dat verdomme niet! Ik wil niet in vier minuten al klaar zijn met mijn dagelijkse behoefte. Ik wil me aankleden, naar de markt gaan en in vers fruit knijpen en dat de marktkoopman dan iets tegen mij zegt en dat ik dan weer iets terugzeg over het weer en dat er dan een hele leuke vrouw naast me staat die denkt, wat een gezonde man is dat.

Ze gaat met me mee naar huis en dan wil ik mijn fruit zelf persen. Met de brandblaren op mijn handen, want ik gebruik GEEN sapcentrifuge. Daarna draaien we muziek zonder lichteffecten op een oude koffergrammofoon, slapen we in een bed zonder emotionele rugcontactpunten in het matras en worden we de volgende dag veel te laat wakker omdat in Nederland de zon nooit opkomt.