Vorig jaar stonden we met Sinterklaas massaal in de file. Logischerwijs zou je denken dat we er dit jaar niet weer intrappen, maar ik vrees het ergste. Door Vincent van Twillert.

Waarom veranderen we niks, waarom doen we het niet eens anders? Misschien dat we daarmee wel een deuk slaan in de fileproblematiek, want de afgelopen "tig" kabinetten is dat in ieder geval niet gelukt.

Onze nationale fietsbond, beter bekend als de ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond), heeft DE oplossing voor de korte termijn. Voor het grote Sinterklaasfeest van 2007 is de opdracht even eenvoudig als briljant: ga op de fiets (of schimmel). Tenzij je te ver van je huis werkt: blijf dan lekker thuis.

Geniaal

Je moet er maar opkomen, echt geniaal. En wederom is dit een bevestiging dat het seniorenclubje weinig te doen heeft, behalve het laaste groepje hardwerkende Nederlanders zover te krijgen dat ze een dag verlof nemen. Wellicht moeten we dat thema eens wat verder doorvoeren. Ga bijvoorbeeld niet naar een meubelboulevard op zondag.

Dankzij onze ambitieuze vrienden van de ANWB adviseer ik om gewoon een dag vrij te nemen en zo op je gemakje doordeweeks naar de Ikea te gaan, lopend uiteraard. En weet je wat, om de stijgende benzineprijzen tegen te gaan wil ik dat we stoppen met tanken. Neem gewoon je vakantiedagen op totdat de prijzen weer dalen.

Kinderloos

Stel je voor dat je kinderloos bent of gewoon niet meedoet aan de commerciële hype en geen Sinterklaas viert. Je hebt op 5 december panne op één van onze kort bemeten snelwegen. Zal de ANWB bereikbaar zijn? De telefoonbeantwoorder verwijst ons waarschijnlijk naar de dichtsbijzijnde fietsenzaak of Route Mobiel. Hebben we u ooit teleurgesteld?

Onze overheid heeft overigens evenveel ambitie om files op te lossen. De ondernemende VVD-ers komen immers niet verder dan wat populistische maatregelen: kleine snelheidsovertredingen moeten maar eens niet beboet worden. En als het aan de VVD ligt mogen we straks zelf de tekst op de nummerborden bepalen. Oh God, i just love this country.

Ik wil hierbij iedereen adviseren om rond 17u aan te sluiten in de dichtsbijzijnde file. We hebben een nieuw record nodig om onszelf te overtuigen dat we gek zijn.