Jort Kelder is in Bij Ons In De PC helemaal op zijn plek. Misschien wel een tikkeltje te erg op zijn plek, zelfs. Door Paul de Lange.

De PC Hooftstraat mag dan dé winkelstraat van Nederland zijn, in lengte is het een straatje van niks. Een beetje hink-stap-springer zou zijn hand er niet voor omdraaien. Het is dan ook verleidelijk om de 6 maal 24 tv-minuten die Jort Kelder aan de straat wijdt, voorbarig in te schatten als jeugdige overmoed (goed, hij is 43, maar er hangt iets onuitroeibaar jeugdigs om de man).

Zeker als je bedenkt dat Kelders eerdere programma's nog niet helemaal lekker uit de verf kwamen. Parla, het discussieprogramma met alleen maar vrouwen, had een wel erg hoog kippenhokgehalte. En Dragons' Den, met rijke zakenmannen die minutenlang uitlegden waarom ze hun geld op zak hielden, wilde ook maar niet echt tot leven komen.

Dualiteiten

Maar in de reportageserie Bij Ons In De PC vallen veel dingen opeens Kelders kant op. Soepeltjes speelt hij de charmante gastheer die de kijker rondleidt in een straat die, hoe clichématig dat ook klinkt, bolstaat van de dualiteiten. In het geval van 'de PC' houdt zoiets in dat Harry Mullisch en Gerard Joling naast elkaar op een terras zitten. Een hoogst intrigerend beeld.

Na drie afleveringen is het programma sowieso al goed voor een paar scènes die bij de verkiezing van het tv-moment van het jaar niet zouden misstaan. Zoals de moeder die met haar zoon een winterjas met bontkraag zoekt voor maximaal 800 euro, terwijl zoonlief ernaast staat - in een ongeschonden winterjas met bontkraag.

Regiliootje

En het 'Regiliootje'. Als Regilio Tuur komt langsrijden, legt Kelder uit wat die term betekent: met je scooter, een variabele blondine achterop, doelloos een rondje maken door de PC. De ex-bokser lijkt zich te ontpoppen tot de niet-gescripte hoofdrolspeler van de serie, zoals Jan des Bouvrie dat ooit voor Gert-Jan Dröge was.

De vergelijking met Dröge dringt zich wel vaker op. Kelder heeft talent voor hetgeen de overleden societyverslaggever tot in de perfectie beheerste: de kunst van de knipoog. Mensen observeren en op een ironische manier tegemoet treden, zonder dat ze zichzelf (zelfs niet achteraf) als slachtoffer zullen zien.

Quote

Toch is niet alles aan Bij Ons In De PC in een keer raak. De uitstapjes naar andere straten in Amsterdam-Zuid komen niet allemaal even logisch over. De uitgebreide aandacht voor een party van Quote, het blad dat Kelder leidde, is zelfs een beetje dubieus. Al was het maar omdat het feest zich aan de 'arme' kant van het Vondelpark afspeelt.

De rol van Kelder is wel vaker ietwat dubbel. Hij lijkt af en toe zelf net zo goed deel te nemen aan het geldsmijtcircus dat hij becommentarieert. De lovende woorden van Joop Braakhekke over zijn auto wijzen bijvoorbeeld in die richting. Wanneer Kelder zich openlijk afvraagt hoe Regilio Tuur tegenwoordig aan zijn geld komt, vraag je je automatisch af hoe Kelder de laatste tijd eigenlijk rondkomt. Niet van zo'n schamel KRO-loontje, toch?

Bij Ons In De PC, donderdag 22.25 uur, Nederland 1, KRO.