Passie

Nadat Oranje zich kleurloos plaatste voor het Europees Kampioenschap 2008 in Oostenrijk en Zwitserland dropen de Nederlandse voetballers het veld af. Door Nico Snijders.

Aanvoerder en nestor Edwin van der Sar moest hoogstpersoonlijk sommigen van zijn teamgenoten uit de spelerstunnel halen, om het trouwe Oranje-publiek te bedanken. Het is niet bekend of de spelers uit schaamte, teleurstelling of desinteresse wegliepen. Zelfs de klaarstaande champagne in de kleedkamer werd nauwelijks aangeraakt.

Waar de selecties van Italië, Spanje en Polen op het veld helemaal uit hun dak gingen omdat ze mogen deelnemen aan een groot toernooi, liepen onze Oranjemannen met een gebogen hoofd het veld af. Hoe kan dat nou?

Dwergen

Wel of geen plaatsing voor EK of WK wordt veelal bepaald door de 'kleinere' landen, de zogenaamde dwergen. Als je daar punten aan verspeeld, kun je het wel vergeten. Voetballen tegen Faerøer, Malta, San Marino, Andorra of Luxemburg is geen pretje. De Faerøer speelden op 12 september 1990 hun allereerste kwalificatiewedstrijd ooit.

Zij wonnen met 1-0 van Oostenrijk. Nooit meer iets van Oostenrijk gehoord. Maar het mooiste voorbeeld vond plaats op 21 december 1983 toen Spanje met 12-1 van Malta won. Door die uitslag eindigden Spanje en Nederland gelijk bovenaan met een doelsaldo van +16. Spanje (24-8) had echter 2 goals meer gemaakt dan Oranje (22-6) en mocht daardoor naar het EK in Frankrijk.

Ruim drie maanden daarvoor maakte Marco van Basten op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor Oranje tegen IJsland. Het werd 3-0 door doelpunten van Gullit, Ronald Koeman en Houtman. Van Basten scoorde niet, maar hij dacht wel dat hij een half jaar later zijn eerste grote toernooi zou spelen.

Glimlach

Nederland speelde tijdens de kwalificatie vaak redelijk tot goed in de eerste helft. Maar steeds viel die eerste goal niet of niet snel genoeg. Een elftal gaat dan tegen zichzelf spelen. Afgelopen zaterdag voetbalde het Nederlands elftal in de eerste helft best goed. Alle beschikbare 'vedette's' speelden en er was een verdediger opgeofferd.

Maar ook Clarence Seedorf, Rafaël van der Vaart, Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooij konden het verschil niet maken. Terwijl Van Nistelrooij toch twee goede kansen kreeg.

Het, in eerste instantie, geen afscheid nemen van het publiek en de verschraalde champagne komen dus voort uit teleurstelling. Deze jongens hebben meer karakter dan menigeen denkt. Zij waren teleurgesteld in hun prestatie. Zij wilden de toeschouwers een prachtige avond voorschotelen en dat was niet gelukt. En dat deed pijn.

Pure emotie

Er zit wel degelijk passie in dit team. Het mooiste voorbeeld daarvan was het gelukzalige gezicht van Danny Koevermans na zijn eerste doelpunt voor Oranje. Dat was pure emotie.

Al zijn teamgenoten vlogen hem om de nek. Niet omdat het eindelijk 1-0 was. Want het zou toch minimaal 5-0 worden. Maar omdat het TEAM had gescoord en zij het Koevermans van harte gunden.

En de bondscoach? Die toonde een fantastische glimlach. Hij was blij voor Koevermans en omdat deze vlak na zijn debuut wél naar een groot toernooi gaat. Een glimlach met passie!

NU Sport.nl

NUwerk

Tip de redactie