Kaalslag

Wat doe je als je Jan Smit heet en je doordenderende commerciële trein staat opeens stil omdat je zoiets lulligs hebt als knobbeltjes op je stembanden? Je scheert je kaal. Door Nico Dijkshoorn.

Alles voor de publiciteit. Jan mag gelukkig even helemaal niets zeggen en kan dus niet meer zeven keer per weekend voor 10.000 euro per half uur met een backingtape vol rukmuziek ergens diep in de provincie zijn belachelijke witte spierballendansje doen.

Yolanthe is ook al een beetje uitgewerkt als mediadingetje. Dus dan verzin je iets geks. Eerst had Jan bedacht dat hij zijn vriendin midden in het centrum van Volendam kaal zou scheren. Ook leuk voor de Duitse toeristen, een stukje naoorlogse folklore. Yolanthe naakt door het centrum jagen, op een stoeltje zetten en dan onder gejuich van gans het volk de tondeuse er overheen jassen.

Paul Verhoeven zou het voor de zekerheid filmen, zodat hij het materiaal over acht jaar kan gebruiken in zijn nieuwste film ´Moffenhoer´. Maar Yolanthe wilde niet. Want Yolanthe heeft eigenlijk helemaal niets met Jan.

Hiphop

Geef haar eens ongelijk. Een lulletje van oet die in foute truien het ene na het andere zeurliedje staat te zingen en die zich laat behandelen aan bobbeltjes op zijn stembanden, dat is niet erg hiphop. En Yolanthe is juist dol op hiphop. Echte hiphopmannen lachen om bobbeltjes. Staalborstel door je keel raggen, bloed spugen en dan lekker dat podium op. Haar vriend, Jantje Dressboy, zit thuis in zijn eigen merk T-shirt aan zijn zere keeltje te voelen.

Jan mag een tijd lang niets meer zeggen, om zijn stembanden optimaal te laten genezen. Voor de televisieoptredens van Jan maakt het gelukkig niet veel uit. Daar zei hij toch al niets. Zelden heb ik iemand zo af zien gaan in een televisie programma. Jan zat als vast panellid bij Ranking the Stars en merkte daar dat leuk doen zonder zijn zes vaste door hem betaalde lachers in de buurt een stuk moeilijker is.

Je zag dat in de real life soap van Jan al gebeuren. Hij laat zich omringen door mensen die iedere scheet van hem bewieroken. 'Hmmm, heerlijke scheet Jan! Alsof er iemand verse paling staat te roken. Lekker! Laat je er nog een voor ons?´ De bekende jaknikkers. Kritiekloze, doodsbange mensen die inkomensafhankelijk staan te lachen om Jan.

Humorloos

Bij Ranking the Stars was dat veiligheidsnet weg en viel het op dat Jan Smit een van de meest humorloze mannen van Nederland is, op Marco Borsato na dan. Zijn moeder lacht om hem, zijn manager en de medewerkers van zijn kledingzaak. Verder niemand. Zouteloze antwoorden gaf hij, domme blikken wierp hij en zelfs Jamai maakte een betere indruk. Al is Jan Smit kerngezond, hij heeft niets te zeggen. Voor straf strooit de natuur dan bobbeltjes in je keel. Ik denk dat het zo werkt.

Yolanthe is ondertussen met hele andere dingen bezig. In het programma URBNN, het onbedoeld hilarische lifestyle programma van BNN, is zij vast forumlid. Dat is even wennen. Op zaterdag zie je haar backstage staan zwijmelen als ze naar haar palingcrooner staat te luisteren en verklaart ze op camera dat ze 'dit een van Jan´s mooiste liedjes vindt' en op zondag zit ze met drie hiphopnegers achter een desk over de nieuwste single van MC Lickalot en MC Assdriller te babbelen.

Spacen

Eerlijk is eerlijk, dat doet ze authentiek. Dit soort teksten. 'Ik heb vreselijk staan spacen vorige week bij de flowing en bubbling gig van DJ Fuck en ik vond de skills van zijn MC ontzettend dope maar ook heel earthy en down to the ground en ik was echt wel wet and ready toen hij zijn nieuwste trancemix on the spot de zaal in spitte. Echt dope avond´

We hebben het over dezelfde Yolanthe die een dag later weer te gek staat te gaan op de lauwe kak van Jan Smit. Ik zou graag Jan zijn gezicht willen zien als hij op zondag naar de streetwise teksten van zijn vriendin zit te luisteren Het moet hem bang maken. Wie is de echte Yolanthe? De hiphop Yolanthe of de Palingmuzak Yolanthe? Ik denk dat hij diep in zijn hart het antwoord wel weet. Vandaar Jan´s wanhoopsactie. Hij heeft zijn haar er af geschoren om over vijf maanden zijn comeback te maken als MC Harbour.

Nico Dijkshoorn

Tip de redactie