Maandag a.s. dient een kort geding van de Koninklijke Familie tegen de pedovereniging Martijn vanwege de publicatie van foto's van Amalia. De pedofielen maken geen schijn van kans. Toch is dat een slechte zaak. Door Christiaan Alberdingk Thijm

Bad cases make bad law, zeggen ze in de VS. Slechte zaken leiden tot slecht recht, zouden wij hier zeggen.

Maar omdat dat zo slecht klinkt, zeggen we het maar niet. De Amerikanen hebben natuurlijk wel gelijk. Er is niets zo gevaarlijk voor de ontwikkeling van het recht als een slechte zaak.

Kielhalen

Gisteren hoorde ik dat op de website van pedofielenvereniging Martijn foto's van prinses Amalia en haar neefje Lucas zijn gepubliceerd. Mijn eerste reactie: kielhalen die gasten.

De mannen van Martijn hadden eerder de publieke opinie al beroerd met het voornemen een politieke partij te beginnen. Nu hadden ze een nieuwe manier gevonden om te choqueren. Aandachtzieke lui.

Ranzig

Toen ik het bericht in De Volkskrant las over de kwestie, bleek dat het toch iets genuanceerder ligt dan ik eerst dacht. De vereniging zelf heeft de foto's niet gepubliceerd, een bezoeker van het forum van de website heeft het gedaan.

'Ons koningshuis heeft weer een hele nieuwe generatie prinsjes en prinsesjes voortgebracht, en gelukkig maar!' was zijn ranzige bijschrift op het forum. Martijn heeft de foto's verwijderd nadat de Rijksvoorlichtingsdienst daarom had gevraagd.

50.000 euro

Toch dient aanstaande maandag bij de rechtbank van Amsterdam een kort geding van de Koninklijke Familie tegen Martijn.

De vereniging zou weigeren een verklaring te ondertekenen waarin ze erkent dat het plaatsen van de foto's van de kinderen onrechtmatig is. Bovendien zou Martijn door ondertekening van de schuldbekentenis 50.000 euro als boete moeten betalen als het nog eens gebeurt.

Slechte zaak

Waarom is dit een slechte zaak? Het is bij mijn weten de eerste keer dat de Nederlandse rechter een uitspraak gaat doen over de aansprakelijkheid van de beheerder van een forum voor de berichten die anderen daarop hebben geplaatst.

De vraag of de beheerder aansprakelijk is voor wat anderen op het forum zeggen, is een principiële vraag. Er zijn duizenden webfora over de meest uiteenlopende onderwerpen, variërend van het opvoeden van kinderen tot brommers.

Fok!

Op die duizenden fora worden honderdduizenden berichten geplaatst. Op het forum van de kwajongenssite Fok! worden bijvoorbeeld dagelijks een paar duizend berichten geplaatst. Het is voor Fok! niet mogelijk al die berichten te controleren. Er zal ongetwijfeld weleens een berichtje bijstaan dat niet deugt, dat misschien wel onrechtmatig is. Maar handelt Fok! daardoor ook onrechtmatig?

Ik zou zeggen van niet. Een beheerder van een forum hoort pas aansprakelijk te zijn indien hij onrechtmatige berichten na melding niet verwijdert. Maar zolang hij niet weet dat een gebruiker een onrechtmatig bericht heeft geplaatst, is hij niet aansprakelijk voor de schade die anderen daardoor lijden.

Terecht

Terug naar Martijn. Ik ken natuurlijk niet alle ins en outs van deze zaak. Er zouden ook nog foto's op een besloten gedeelte van de site staan. Wat dat betekent, weet ik niet. Maar op zichzelf leid ik uit de berichten over de zaak af dat de vereniging correct heeft gehandeld. Ze werd gewaarschuwd en verwijderde de foto's.

Daardoor heeft zij niet onrechtmatig gehandeld. Het is dan ook terecht dat Martijn niet de verklaring heeft getekend waarin zij erkent dat zij dat wel heeft gedaan. Op de site geeft Martijn aan dat zij "niet verantwoordelijk zijn voor wat members op het forum plaatsen". Als uitgangspunt lijkt mij dat juist.

Kansloos

De pedoclub heeft a.s. maandag natuurlijk geen schijn van kans. Iedereen, met name iedere ouder, kiest gevoelsmatig direct partij voor de ouders van Amalia en Lucas. De combinatie van pedofilie en het Koningshuis maakt dat Martijn de zaak bij voorbaat heeft verloren.

Het gevaar van het ontstaan van slecht recht is daarbij levensgroot aanwezig. De pedofielen van Martijn zullen een precedent scheppen voor alle webfora. Als fora aansprakelijk zijn voor de berichten die daarop zijn geplaatst, zal de meerderheid spoedig zijn deuren kunnen sluiten. Het kan nog weleens heel stil worden op internet.