De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd over de aanpak van overlast en onveiligheid in de stad. De VVD leert snel van zijn afvalligen. Politiek op Wilders en Verdonk niveau. Door Nico Dijkshoorn.

Je zo lang mogelijk stil houden en als de onderbuik van het volk begint te knorren een ronkende verklaring afleggen. Bunkerpolitiek is het. Vanuit je vesting, loerend naar de televisie, het geschreeuw van het gepeupel registreren en daar je politieke agenda op afstemmen. Niet voor niets staat het fileprobleem bij Rita hoog op de agenda.

Een bijna onoplosbaar probleem, maar alleen de woorden ´file´ en ´oplossen´ zorgen voor flink wat aandacht. En daar gaat het om. Het is wat Wilders en Verdonk beweegt. Politiek narcisme in optima forma. Opportunistische standpunten gevoed door een oerdomme massa.

Spoeddebat

De VVD in Amsterdam heeft, net op een moment dat Cohen in China zaken doet met wat beulen, een spoeddebat aangevraagd. Dat kan volgende week woensdag pas plaats vinden. Wist de VVD natuurlijk al lang, maar hé, het haalt de kranten, er schrijft een columnist een stukje over en misschien gonst het een week lang na. Niet geschoten is altijd mis. Dat denken ze in China overigens ook. Letterlijk. Cohen drinkt blijkbaar graag thee met misdadigers.

Het verschil is: Cohen drinkt kokend water, de Chinezen gieten het met een buis in de kont van een vermeende subversief. Maar zaken zijn zaken. Geld gaat voor martelen. Geld verdienen in China gaat voor lokale onrust. Als Cohen terug is gaat hij zich weer bezighouden met zijn eigen subversieve elementen. Rob Oudkerks Kut Marokkanen.

Slotervaart

De situatie in Slotervaart wordt door steeds meer politici misbruikt om een populair standpuntje te debiteren. De hele rij kwam al voorbij. Eerst Cohen zelf, die op een goed getimed moment zijn steun kwam betuigen aan de neergestoken agenten. Bij daglicht, op een christelijk uur zodat alle cameraploegen ruim de tijd hadden om hun spulletjes uit te pakken.

Een steekpartij is nieuws en nieuws is geld. Cohen begrijpt dat. Hij keek er precies goed bij. Ernstig met een zweempje verstandig. Nog geen twee later dagen ramde hoofdcommissaris Welten van Amsterdam er overheen met zijn eigen politieke agendaatje. Hij waarschuwde voor Parijse toestanden. De verborgen boodschap? De politie wil meer geld.

Afhakken

Het officiële standpunt van Wilders over Slotervaart heb ik niet vernomen maar ik gok op de hand afhakken of een gasaansteker in de keel duwen van de daders. Twee dagen geleden profileerde oud minister Henk Kamp zich bij Pauw en Witteman. Een geschenk uit de hemel, die lijpe Marokkanen. Kamp vatte nog eens kort samen wat we allemaal al wisten en zei dat we met zijn allen, de politiek voorop, hadden zitten slapen.

Hij bedoelde vooral: dit kabinet heeft zitten slapen. Met de VVD in het kabinet was dit niet gebeurd. Hij zat te glimmen. Zelfs sportmannetje Humberto Tan meende van alles te moeten vinden. Een dankwoord mompelen als hij als best geklede man van Nederland wordt gekozen of heel hoog gillend lachen om Frits Barend, dat gaat hem wel redelijk af, maar als figuren als Tan zich bezig gaan houden met de Amsterdamse politiek dan weet je het wel. Krijgen we binnenkort ook verklaringen van Arno en Gratje, Vader Abraham en Dries Roelvink.

Apen

Net toen ik de televisie wilde uitzetten verscheen Frans de Waal in beeld, een beroemde etholoog die in de Verenigde Staten al jaren onderzoek doet naar het gedrag van apen. Een verademing. Hij had geen idee wie Humberto Tan was en keek verbijsterd naar een fragment van Willibrord Frequin. Kende hij ook niet. Geen woord sprak hij over de situatie in Slotervaart. Hij hield een glashelder en ontroerend betoog over de sociale vaardigheden van apen.

Veel mensapen blijken in bedreigende situaties solidair te zijn met soortgenoten en proberen elkaar te helpen. Een indrukwekkend verhaal. Een blik naar de andere mensen aan tafel en de herinnering aan hun zojuist afgestoken partijpolitieke verhaaltjes maakte een ding heel duidelijk: de evolutie heeft niet gewerkt.