Wie had dat ooit gedacht: Gerard Joling die nodig is voor de balans in een tv-programma. In Gillend Naar Huis wordt de zanger node gemist. Door Paul de Lange.

Blijft de Nederlandse tv-kijker weleens iets bespaard? Een beetje reguliere zapper zal zich dat soms afvragen, na de zoveelste zapronde vol babyfluisterende gekken, zingende ex-ministers en ontslakkende ex-zangeressen. Antwoord: ja, soms blijft de Nederlandse tv-kijker iets bespaard.

Grieks

Een programma waarin Arie Ribbens en Jacques Herb lollig gaan doen op campings, bijvoorbeeld. De twee zangers hadden dat plan, zo ontboezemde Ribbens afgelopen week in de VARA-gids, maar Gordon was er al mee aan de haal gegaan. Gelukkig maar. Wie het tweetal op Tien bezig heeft gezien in There's No Business Like Showbusiness, weet dat humor altijd nog een paar gradaties flauwer kan dan Gordon.

En diens humor is toch echt de absolute grens, zo bewijst hij wekelijks in Gillend Naar Huis. De zanger bezoekt landgenoten die vakantie vieren, van Franse campings tot Griekse luxeappartementen. Uiteraard levert dat een hoop opmerkingen op van het kaliber "het is hier echt Grieks, iedereen zit achter" of "heerlijk, een glaasje ranja, dat kotst zo lekker straks."

Klaagzangen

Grappen waarbij vooral Gerard Joling het zo fijn kan uitschateren. Maar ja, die doet niet mee, hoewel dat eigenlijk wel de bedoeling was. Het programma is nog wel opgezet volgens de Joling & Gordon Over De Vloer-formule. Stuur de hoofdpersoon naar een plek waar hij niet heen wil, laat hem flink afzien, filter uit alle klaagzangen de beter geslaagde opmerkingen en monteer die achterelkaar.

In al zijn nichterige meligheid werkte dat aanstekelijk bij Joling & Gordon Over De Vloer. Bij Gillend Naar Huis wil zoiets maar niet ontstaan, hoewel het niveau van de grappen niet lager (of hoger) ligt. Door de afwezigheid van Joling ontbreken de een-tweetjes, de lachsalvo's en de terechtwijzigingen. Er is nu niemand die Gordon 'lelijke pisnicht' noemt wanneer hij dat even nodig heeft, en hij heeft het vrij vaak nodig.

Goodwill

Maar wat het programa nog veel meer mist is urgentie. Bij Joling & Gordon Over De Vloer zal niemand zich ooit hebben afgevraagd waarom ze naar de plek van bestemming werden gestuurd. In de watten gelegde artiesten die het werk van gewone mensen in kindercrèches en dierentuinen niet aankunnen, zo zien Nederlanders het graag. Het was de onderliggende - en naar nu blijkt: onderschatte - kracht van het programma.

In Gillend Naar Huis dringt zich continu de vraag op waarom Gordon de vakantievierders eigenlijk opzoekt. Want ja, diezelfde in de watten gelegde artiest die van diezelfde gewone mensen de vakantie kritisch komt becommentariëren, dat kweekt een stuk minder goodwill. Zeker als het om die lelijke pisnicht van een Gordon gaat.

Gillend Naar Huis, RTL 4, vrijdag 21.30 uur