Het gold als heerlijkste niemendalletje van vorig tv-seizoen: Ranking The Stars. Tien bekende vrouwen die elkaar al rangschikkend in de haren vlogen. De beurt is nu aan de mannen. Door Paul de Lange.

"Wie is het grootst geschapen?" Dé vraag moet toch een keer komen, dus waarom wachten tot de laatste aflevering? Zo ongeveer zullen de vragenverzinners van BNNs Ranking The Stars hebben geredeneerd toen ze besloten 'hem' er al in de tweede aflevering in te gooien.

Adrem

Aan tien mannelijke BN'ers de taak om elkaar op weinig verhullende vragen als deze te rangschikken. Hun antwoorden worden vergeleken met die van honderd vrouwen. Wie het vaakst de juiste volgorde raadt, wint. Maar dat is allemaal bijzaak.

Onder het mom van een quiz (een 'personality quiz' zelfs, wat dat in godsnaam ook moge betekenen) gaat het er vooral om zoveel mogelijk grappige anekdotes boven tafel te krijgen. En daar dan weer zo adrem mogelijk op te reageren. Presentator Paul de Leeuw is daarin een meester, maar de tien kandidaten doen volop mee.

Homo's

"Bij een concert van Guus Meeuwis", antwoordt Jeroen Kijk in de Vegte op De Leeuws vraag wanneer hij voor het laatst heeft gehuild. Zangers Xander de Buisonjé en Jan Smit zijn eensluidend in hun reactie: "Jezus Christus!" "Homo's", is Jeroens nog kortere repliek.

De sfeer doet denken aan die van de voetbalkleedkamer. Mannen onder elkaar, even geen tijd voor vrouwen of andersoortige diepgang. Het is uitdelen en incasseren, en hop weer verder. De antwoorden van de vrouwen worden lacherig aangehoord: het is wat vrouwen denken, dus ja, dat is sowieso niet serieus te nemen.

Vetes

Hoe hilarisch vaak ook, toch zit daar het grote verschil met de vrouwelijke variant van Ranking The Stars. De vrouwen maakte het wel degelijk uit wat anderen van hen dachten. Regelmatig schuurde het wanneer iemand bij een venijnige vraag op de laagste plaats eindigde. Met de onvergetelijke vetes tussen Georgina Verbaan en Victoria Koblenko als kolkende hoogtepunten.

Dat soort confrontaties hoeven we bij de mannen niet te verwachten. Hoe harder de grap, des te vetter de lach, zelfs bij degene die het mikpunt was. Waardoor er zo mogelijk nog meer valt te lachen dan in de vrouwelijke versie, maar het tegelijkertijd minder spannend is om naar te kijken.

Victoria Koblenko meldde later dat ze not amused was toen ze bij de vraag wie de mooiste borsten heeft als laatste eindigde. Misschien is de vraag voor de mannen wie de grootste heeft ongeveer vergelijkbaar. Zowel de BN'ers als de vrouwen gunnen Filemon Wesselink de twijfelachtige eer van de laatste plek. Maar je ziet hem haast denken: "het zal mij een worst zijn."

Ranking The Stars, BNN, vrijdag 20.25 uur, Ned 3