U hebt gisteren een Big Brother Award gewonnen. Het is maar dat U het weet. Waarom U? Omdat U laks met Uw privacy omspringt, omdat U zich niet verzet tegen vergaande inbreuken op Uw persoonlijke levenssfeer, omdat U veiligheid belangrijker dan privacy vindt, omdat U niets te verbergen hebt. Door Christiaan Alberdingk Thijm

U bent laks

Het kan U niets schelen dat U van de ochtend tot de avond in de gaten wordt gehouden. Iedere keer als U de trein neemt, wordt U gevolgd. Uw bankgegevens worden uitgeleverd aan de VS. George W. Bush weet al dat U 10 liter kunstmest hebt gekocht voordat U Uw bankafschrift in huis hebt.

U geeft al Uw persoonlijke gegevens weg voor een beetje korting, voor een prijsvraag of een spelletje. Dat een puisterige marketeer bij Etos precies weet wanneer U ongesteld bent, kan U niets schelen.

U verzet zich niet

U vond het wel prima toen bleek dat Uw reisgegevens worden gedeeld met Amerikaanse opsporingsdiensten. U heeft er geen moeite mee dat Uw internetgedrag nauwkeurig wordt gevolgd en gedurende achttien maanden wordt opgeslagen in de data boterbergen van Uw internetprovider.

U vond het Elektronisch Kinddossier een prima manier om Uw kroost van wieg tot het eindexamen in de gaten te houden. Het liefst plant U een GPS-chip in de schedel van Uw kind.

U vindt privacy gevaarlijk

U denkt dat Uw veiligheid toeneemt als de overheid meer over U weet. U bent niet bang dat uw gegevens worden misbruikt. U bent immers van ná de Tweede Wereldoorlog. U denkt dat privacy het tegenovergestelde is van veiligheid.

Cameratoezicht - 85 procent van U heeft er geen enkele moeite mee. Totdat U er achter komt dat Uw huisbaas een camera in Uw slaapkamer heeft gehangen; voor zijn eigen gerief en dat van de bezoekers van zijn website.

U hebt niets te verbergen

"Maar ik heb toch niets te verbergen?", zegt U dan steevast. Daar vergist U zich in. Wie heeft er nu niets te verbergen? Hoe vaak masturbeert U? Wenst U weleens iemand dood? Heeft U weleens kwade of sociaal onwenselijke gedachten? Nee, natuurlijk niet, U bent een heilig boontje, oersaai. Maar zelfs als heilige boon loopt U gevaar.

Want privacy beschermt niet alleen degenen die iets te verbergen hebben, maar juist - en vooral -- degenen die niets te verbergen hebben. U dus. Het beschermt U tegen onjuiste beeldvorming. Als U met een 17-jarige rondborstige dame met een te kort rokje over de Amsterdamse wallen loopt, dan ziet de camera een hoerenloper.

Niet Uw 17-jarige dochter die Uw kledingadviezen in de wind slaat. Als U iedere maand 40 flessen goedkope chianti bij Albert Heijn koopt, dan ziet de bonus kaart manager een probleemdrinker, niet iemand die in een studentenhuis woont.

Wat deed U?

Wanneer begrijpt U dat het uur U is aangebroken? Moeten er dan eerst ongelukken gebeuren? Gaat U eerst Geert Wilders in het zadel helpen om U daarna te verbazen dat hij Uw Somalische buurman het land uitzet met de bevoegdheden die U hem hebt gegeven.

Laat één ding duidelijk zijn. Er komt een moment dat U gevraagd zal worden: wat deed U in die tijd? Zal Uw antwoord dan zijn: "niets"? U bent gewaarschuwd.