Waar is het steuncomité voor ex-VVD-ers?

In de week dat Christiaan Alberdingk Thijm de Steunverklaring voor ex-moslims niet ondertekende, vond nog een dramatische gebeurtenis plaats. Rita Verdonk werd uit de VVD gezet. Alberdingk Thijm legt uit waarom hij niet tekende voor de ex-moslims, maar ex-VVD-ers van harte steunt. Door Christiaan Alberdingk Thijm..

U vraagt zich natuurlijk af waarom mijn naam ontbrak onder de Steunverklaring bij de oprichting van het Comité van ex-moslims, het steuntje in de rug voor Moslims die van hun geloof willen afvallen. Ik begrijp die vraag. Hij is ook terecht. Waarom Joost Zwagerman wel, en ik niet? Ik heb het gevoel dat ik mijn beslissing om niet te ondertekenen moet toelichten.

Laat ik voorop stellen dat ik lang heb getwijfeld. Michiel Hegener is al jaren een trouwe vriend van de familie en ik gun hem dit succes van harte. Ook Ehsan Jami maakt op mij een hele plezierige indruk. Soms misschien wat hysterisch, maar als je dan toch een moslim (pardon: ex-moslim) in je vriendenkring moet hebben, lijkt hij mij heel geschikt. Knappe jongen. Enthousiast. Aanwezig. Een tikkeltje eigenwijs. Misschien niet de uitvinder van het buskruit, maar daar hebben wij er ook geen meer van nodig.

Geloofsafval

Ook ben ik helemaal voor geloofsafval, als dat een woord is. Ik bedoel dat mensen die van hun geloof afvallen mijn ruime steun genieten, of het nu moslims, katholieken of gereformeerden zijn. Overigens heb ik niets tegen gelovigen, vaak prima mensen, maar je moet er ook mee kunnen ophouden. Dat schijnt dus bij moslims lastig te zijn. Zij behoren van wieg tot het graf tot het islamitische geloof, zo begrijp ik uit de Steunverklaring. In sommige landen kan je ter dood veroordeeld worden als je eruit stapt. Niet echt een pretje.

Nu bevinden wij ons natuurlijk in Nederland en zullen wij gewoon met het Nederlandse recht rekening moeten houden. Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht stelt -- gelukkig - niet de doodstraf op het verlaten van welke kerk dan ook. De Koran - dat vervloekte boek - zegt er ook niets over, zo begrijp ik a contario uit de Steunverklaring. Er wordt in ieder geval niet naar verwezen en dat hadden de opstellers anders zeker gedaan. In Nederland is er dus volgens de Koran en de wet niets aan het handje. Je kunt gewoon kappen met dat eindeloze moskee-bezoek.

Uitstoting

Dan wordt er ook nog in de Steunverklaring gezegd dat het misschien in sommige landen niet verboden is om de Islam te verlaten, maar dat het niet echt op prijs wordt gesteld. Sociale uitstoting. Ik kan mij voorstellen dat het binnen bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland ook niet wordt gewaardeerd. Veel Nederlandse moslims hebben er "moeite" mee, zo lees ik in de Steunverklaring.

Maar als ik om die reden iedere Steunverklaring moet tekenen die voorbij komt, dan steun ik me een rotje. Steuncomité voor ex-gehuwden, steuncomité voor euthanisten, steuncomité voor ex-hetero's, steuncomité voor abortuspatiënten, steuncomité voor voormalig roodharigen - ze komen allemaal langs, en ik begin er niet aan. Ga maar naar Elsbeth Etty. Die redt de hele wereld.

VVD

Dat gezegd hebbende, wil ik wel graag het steuncomité voor ex-VVD-ers steunen. Je zou er maar bijzitten, bij die partij. Iedere keer als je een beetje kritiek hebt wordt je monddood gemaakt. De koers en de mening van de partijleider zijn heilig. "Wij houden van een stevig debat in de VVD", zeggen ze, maar ondertussen wordt iedereen die lastig is eruit gewipt. Arme Rita, arme Geert, van mij mogen jullie van je geloof afvallen. Ik teken blind.

NUwerk

Tip de redactie