Alaska zoekt vrouw

In From Alaska With Love krijgen Alaskaanse mannen met baarden de kans Nederlandse vrouwen te veroveren. Een ruige versie van Boer Zoekt Vrouw wil het maar niet worden. Door Paul de Lange

Het genre dating-tv wist zich na decennia van afglijden een paar jaar geleden te herstellen dankzij Boer Zoekt Vrouw. Niet langer ging daten op de buis samen met materiële verlokkingen (zoals in Ja, Ik Wil Een Miljonair) of valse spelletjes (zoals in Herken De Homo). Gewoon, boeren die een vrouw zoeken, zo verfrissend simpel kan een idee zijn.

Pissig

Maar ja, succes leidt tot rip-offs en die kunnen het opgeschoonde genre weer aardig bezoedelen. Vorig jaar was de KRO nog pissig op de TROS omdat Schoondochter Gezocht wel erg op Boer Zoekt Vrouw zou lijken.

In de praktijk viel dat reuze mee. Schoondochter Gezocht toonde vooral sociale kneuzen van tegen de veertig die nog bij hun moeder woonden. Zoiets viel vooraf te vrezen van Boer Zoekt Vrouw, maar dat bleek het juist niet te zijn.

Kopiëren

Dit seizoen neemt de KRO niet eens meer de moeite om boos te worden op RTL, terwijl die met From Alaska With Love toch schaamtelozer aan het kopiëren zijn geslagen. Nederlandse vrouwen worden warm gemaakt voor stoere mannen uit het dunbevolkte Alaska, die in hun vrije tijd op beren jagen. Dat zien we boer Martijn nog niet doen.

Geil

Een ruige versie van Boer Zoekt Vrouw dus? Niet echt. Aan de mannen ligt het niet, want die zijn vrij makkelijk. Zo heten ze allemaal John, behalve de ene die Jeff heet. Ze hebben jaren geen vrouw gehad en zijn zo'n beetje net zo geil als de beren die ze neerschieten.

Het is duidelijk wat ze willen: een vrouw voor het leven. En als een of ander Nederlands tv-programma zo gek is ze die te bezorgen, dan zeggen ze geen nee.

Roeland Fernhout

Met de vrouwen is ook niet zoveel mis. Van de meesten geloof je dat ze hun boeltje zullen pakken zodra ze verliefd worden. En ook Roeland Fernhout als presentator is geen slechte zet. Hij aardt goed bij de dames terwijl de heren eveneens bij hem los komen.

Toch maakt Fernhout wel deel uit van het probleem. Want hiervoor presenteerde hij RTL Travel en regelmatig bekruipt je het gevoel dat je naar zo'n soort reisprogramma zit te kijken. Als de deelnemers bijvoorbeeld gaan paragliden, blijft onduidelijk of dat nou vooral is opdat ze elkaar beter leren kennen, of om zo vaak mogelijk het fraaie landschap in beeld te krijgen.

Eenduidig

Dat is het punt met From Alaska With Love: het is een reisprogramma, verpakt in een datingshow, gestoken in een reality-jasje – zoiets. Eenduidig wil het maar niet worden, en dat is nou juist de kracht van de succesvolle concurrent Boer Zoekt Vrouw. From Alaska With Love, RTL 5, maandag 20.30 uur
. Boer Zoekt Vrouw, Nederland 1, terug in december.

Tip de redactie