Op Prinsjesdag zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt dat de accijns voor diesel en LPG omhoog gaan. Is daar een logische reden voor? Nee, natuurlijk niet. Maar het levert ons kabinet wel extra kudos op. Door Vincent van Twillert.

Volgens de traditionele BOVAG en RAI Vereniging heeft 4 cent extra accijns op diesel en 2,5 cent op LPG niets, maar dan ook niets, met verbetering van het milieu van doen. Het gaat hier om een sluitpost voor de Rijksbegroting.

Samen met een BTW-tarief van 20 procent levert de belastingverhoging de schatkist alleen al deze kabinetsperiode 1,08 miljard euro extra op.

Groene beloften

En dat is waar het om gaat, want als je in deze tijden de accijns op diesel wilt verhogen moet je niet aankomen met groene beloften.

We kennen allemaal de cliche's over stinkende oliestokende tractoren, maar dieselmotoren zijn inmiddels 20 procent zuiniger en stoten 12 procent minder CO2 uit dan benzine-auto's. Yep, diverse automerken zijn een waar media-offensief gestart en iedereen moet weten hoe zuinig en schoon de nieuwe diesels zijn.

Om nog maar te zwijgen over de plannen met betrekking tot hybride diesels.

Milieuvriendelijk

Maar dan LPG. Dat is verdomme de milieuvriendelijkste van alledrie de brandstofsoorten die tegenwoordig bij de pomp te vinden zijn. En die wil men extra belasten?

Jarenlang hebben de oliebedrijven en autofabrikanten er alles aan gedaan om LPG-lovers in Nederland het zo moeilijk mogelijk te maken, vooral de conservatieve Europese merken. Bij de meerderheid van de modellen was het niet eens een optie om een installatie in te bouwen, laat staan dat je garantie kreeg.

Maar na een dieptepunt in 2004 is het aantal nieuwe LPG-installaties nu toch weer aan het toenemen. Niet dankzij milieusubsidies of iets dergelijks, nee, dankzij de stijgende brandstofprijzen.

Actie

Deze stijgende popularieit van LPG is uiteraard slecht nieuws voor de puppetmasters. Er moet actie worden ondernomen en dat zien we terug in de vorm van accijns. Er moest alleen nog een reden verzonnen worden, dat was makkelijk, het milieu natuurlijk. Milieudefensie reageerde dan ook verheugd op het voornemen.

Dit is het eerste wapenfeit van dit kabinet op het gebied van milieubeleid", aldus een woordvoerder. Snapt u het nog?