Op dit moment wordt er naar hartelust gedownload via internet. In Nederland is downloaden niet verboden. Als het aan minister Hirsch Ballin ligt, komt daar binnenkort een einde aan. Christiaan Alberdingk Thijm legt uit hoe u dat kunt voorkomen.

Het downloaden van muziek en films via internet wordt verboden. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Justitie op kamervragen van SP-kamerlid Arda Gerkens.

De minister zegt dat hij overweegt een einde te maken aan de Nederlandse wetsbepaling die het downloaden uit illegale bron toestaat.

Illegale bron

Tot nu toe is downloaden toegestaan, of het nu om legaal of illegaal aanbod gaat. De reden daarvoor is dat de wetgever de controle van consumenten die in de beslotenheid van hun woning downloaden onwenselijk vond.

De gedachte aan auteursrechtpolitie die voortdurend over je schouders meekijkt is weinig aanlokkelijk. Toch is dat waar de minister nu naar toe wil gaan.

Volgens de minister zijn de platenmaatschappijen bezorgd over het feit dat het downloaden uit illegale bron niet is verboden in Nederland. "Het thema 'legale-illegale bron' zal daarom een van de eerste onderwerpen zijn waarover na de zomer gesproken zal worden.", aldus de minister. Dat is Haags voor: ik heb de beslissing al genomen, maar moet nog even consensus in de Tweede Kamer vinden.

Nee, geen auteursrechtpolitie

Dit is dus het moment om in de pen te klimmen en een brief aan uw volksvertegenwoordiger te schrijven: nee, ik wil geen auteursrechtpolitie!

De geschiedenis dreigt zich te herhalen. Toen de magnetofoon, de voorloper van de cassetterecorder, zijn intrede deed, wilden auteursrechtenorganisaties ook gaan controleren wat er zoal met behulp van de spelers werd gekopieerd.

Daar werd toen een stokje voor gestoken. Dergelijke controle leidt onherroepelijk tot schending van de privacy van de consument. Om de rechthebbende toch te compenseren voor het thuiskopiëren werd een heffing geïntroduceerd; een soort belasting op cassettebandjes, videocassettes en CD recordables.

Eigen schuld

Waarom dan nu dat verbod op downloaden? Dat is eigenlijk uw eigen schuld. Tegenwoordig wordt er niet meer gekopieerd op cassettebandjes, maar op de harde schijf van de computer of op een MP3-speler.

Vorige week maakte stichting De Thuiskopie, die de heffingen int en verdeelt, bekend dat de inkomsten uit heffingen voor het eerst zijn gedaald. Met 29 procent. De reden laat zich raden.

Waarom is dat uw schuld? Toen stichting De Thuiskopie vorig jaar een heffing op MP3-spelers wilde introduceren, leidde dat tot een ongekende volkswoede. Een heffing op onze geliefde iPods, dat nooit.

De verkiezingen stonden voor de deur en onze volksvertegenwoordigers spraken er op extra luide toon schande van. Met een royaal gebaar heeft de minister van Justitie toen besloten dat er voorlopig geen heffing op MP3-spelers en dergelijke apparaten komt. Tot 31 december 2008 niet.

Klok terug

Dat betekent een flinke inkomstendaling voor acteurs, musici en andere rechthebbenden. Om die te compenseren wil de minister nu het downloaden via internet gaan verbieden. Daarmee wordt de klok weer vijftig jaar terug gedraaid. Het thuiskopiëren wordt weer illegaal.

Als er ´s avonds bij u op de deur wordt geklopt, is de kans groot dat het de auteursrechtpolitie is. Wanneer u dit nu niet wilt, is de oplossing simpel: betaal een heffing en u bent er in één keer vanaf. U mag dan naar hartelust downloaden.