Michiel Mol wordt astronaut!

Gisteren is op de valreep bekend geworden dat Michiel Mol per direct aftreedt als Spyker CEO en 'tijdelijk' aftreedt als directeur van het Spyker Formule1 team. Het Formule1 team zou de laatste tijd meerdere biedingen hebben ontvangen waaronder één bieding van Michiel Mol zelf en een belangenverstrengeling als CEO/directeur ligt dan op de loer. Het (tijdelijke) aftreden is een integere actie zou je denken. Door Sacha Prins.

Boze tongen beweren echter dat Michiel Mol dit 'biedingen verhaal' zou aangrijpen om zijn hielen te lichten en het spreekwoordelijke zinkende schip te verlaten. Het Formule1 team is namelijk op afbetaling gekocht van Midland met een aanbetaling van €68,8 miljoen en een nu nog openstaande post van €38 miljoen. Van die €38 miljoen moet €15 miljoen reeds op 30 september aanstaande overgemaakt worden en de resterende €23 miljoen ergens in 2008. Mocht de afbetaling niet op tijd worden voldaan dan zou Midland de hele onderneming ongezien weer terugkrijgen en het geld wat al betaald was, houden ze dan lekker.

Gezien de resultaten van Spyker Cars vorig jaar en de algehele beroerde berichtgeving dit jaar, kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat het geld niet bij Spyker-de-auto-fabrikant vandaan zal komen. En gezien de slechte resultaten in de Formule1 denk ik dat we veilig kunnen aannemen dat er ook weinig liquiditeiten over zijn bij Spyker-het-Formule1-team om aan deze verplichting van €38 miljoen te voldoen.

Lening

Dus ofwel iemand is bereid om geld in Spyker te stoppen via een zoveelste lening of een zoveelste uitgifte van aandelen. Ofwel iemand bieft meer dan €38 miljoen voor het Formule1 team en het verschil wordt een doekje voor het bloeden voor de vader van Michiel Mol. Ofwel Midland krijgt hun team terug en kunnen het nog een keer verkopen.

Door nu alvast terug te treden probeert Michiel Mol nog enigzins zijn gezicht te redden en kan hij achteraf een verhaal bij elkaar fantaseren over hoe Midland het team heeft teruggekocht, of hoe iemand anders het heeft verkloot. Beter nog, hoe de media met structurele karaktermoord het merk en Formule1 deelname kapot heeft gemaakt. Dat is immers typisch Nederlands: succes wordt je niet gegund.

Dat zijn nog eens boze tongen.

Uitdaging

Niets is echter minder waar. Iedereen die Michiel Mol een beetje kent weet dat geen uitdaging hem te gek is. Na een jaar Formule1 is de uitdaging er wel weer af. Als je het truukje eenmaal doorhebt rijd je zo vooraan. En waarom nog tijd verspillen om het truukje in de praktijk te brengen? Het leven is al zo kort en er zijn nog een hoop avonturen te beleven. Dus op naar de volgende uitdaging.

Maar welke uitdaging komt er na de Formule1? Als je je eenmaal in die Jet-Set kringen hebt bewogen dan zit je wel zo'n beetje aan de top van wat je op deze aarde aan aanzien kan bereiken.

Na een korte brainstormsessie met zijn vaste venture capitalist kwamen ze daarom al snel bij de NASA uit. Waar je in de Formule1 €100 miljoen per jaar erdoorheen kan brassen, kan dat in de ruimtevaart al in 10 minuten. Een kolfje naar Michiel zijn hand dus.

Founder Astronauts

Zo gezegd zo gedaan en na een kort onderhoud met Richard Branson is hij lid geworden van de "Founder Astronauts". Een clubje puissant rijke ondernemers die met Virgin Galactic vanaf 2009 de ruimte in gaan. Omdat het combineren van een Formule1 team en een astronautenopleiding nou eenmaal niet makkelijk samen gaan is het vertrek van Michiel Mol uit Spyker en diens Formule1 team logisch. Je moet toch prioriteiten stellen in het leven.

Nu alleen nog even die zakgeldverhoging met papa Mol bespreken.

Tip de redactie