Nadat ik mezelf vorige week nogal impopulair heb gemaakt door de edele wielrensport belachelijk te maken en de Tour de France te vergelijken met Wrestlemania III, dacht ik deze keer maar eens op safe te spelen en het over voetbal te hebben. Door Jan Heemskerk.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang, vorige week is een ferme helikopter vol vers talent in de Kuip geland, Ajax heeft gewonnen van Atletico Madrid en nipt verloren van Arsenal (wat niet zo erg is, want het enige doelpunt werd gemaakt door Robin van Persie, die dus weer fit is, zodat we nog een kansje maken op plaatsing voor het EK van 2008). PSV is in het Kremlin geweest, AZ verliest zijn oefenpotjes van Britse middenmoters, en zo lijkt alles weer normaal en zoals het hoort.

Toch zit me één en ander dwars. Dennis Rommedahl. Bijvoorbeeld. Kenneth Perez. Ook. Roy Makaay, om er nog ééntje te noemen. Ligt het aan mij of zijn er dit jaar extra veel spelers verdwaald geraakt bij clubs waar ze niet thuishoren?

Babel

Aan jong talent dat we kwijtraken aan kapitaalkrachtige clubs in het buitenland zijn we gewend. Dat Ryan Babel naar de Britse eilanden vertrekt is jammer, maar zo gaan die dingen nou eenmaal (en bovendien vind ik deze aanvaller nogal overschat, net als die jongen van Van der Vaart, waar ik ook geen traan om kon laten).

Hier heb ik het over de malle trend van (top-)spelers die we al kennen uit de Nederlandse competitie, maar die, al dan niet via een verblijf in het buitenland, plotseling bij een club terecht komen waar ze niet horen. Voor mijn gevoel.

Stam

Deze wonderlijke tendens is eigenlijk ingezet door Jaap Stam, de grote man van PSV, die na een verblijf in Italië ineens de redder en rots van Ajax moest worden (en door ex-Ajacied Patrick Kluivert, die tenminste nog het fatsoen had bij PSV onmiddellijk geblesseerd te raken en daarna volstrekt nutteloos voor de Eindhovenaren te zijn).

En nu speelt ineens Dennis Rommedahl bij Ajax. Hij maakt zelfs flitsende acties. Nou is dat niet zo verbazend, want dat deed deze Scandinaviër ook bij PSV al graag. Maar daar ging/moest hij weg. Ik weet niet eens waar hij al die tijd heeft gezeten. En nu speelt hij bij Ajax. Kan dat zomaar?

Makaay

En Roy Makaay. Het fantoom. De man die furore maakte bij Bayern. En daarvoor ook bij Vitesse. Zit ineens bij Feyenoord. God mag weten dat ze een spits kunnen gebruiken in Rotterdam, maar Makaay? Die hoort toch rustig te gaan rentenieren, of - a la de onnavolgbare broertjes De Boer - zijn zakken te gaan vullen in een obscuur oliestaatje?

Om nog maar niet te spreken over die jongen van Perez. Mister AZ, als dat Barry van Galen niet was. Gaat naar Ajax, hoort al niet. Maakt daar ruzie: hop, naar PSV. Daar valt toch voor de neutrale toeschouwer geen touw meer aan vast te knopen?

Gullit

Ik weet heus wel dat transfers tussen de topclubs van alle tijden zijn: Cruijff, Koeman, Gullit, om er maar een paar te noemen, zijn ook in de Ajax-PSV-Feyenoord-caroussel gestapt (AZ deed toen nog niet mee). Maar die werden tenminste nog ouderwets als verraders gezien.

Dezer dagen is het een komen en gaan van spelers die tussen de Nederlandse topclubs hoppen alsof de supporterslegioenen elkaar niet bij elke gelegenheid de hersens inslaan. Nog even en het hele AZ-publiek stapt over naar de Kuip omdat daar het hele elftal van vorig jaar speelt.

Laatste man

Kunnen we nou niet afspreken dat je als speler van een topclub alleen getransfereerd kunt worden naar de Serie A, de Premiership of de Primera Division (nou vooruit: of naar de Bundesliga), en dat je alleen mag terugkeren in Nederland om je glansrijke loopbaan af te bouwen bij de middenmoter waar je ooit bent begonnen? En dan alleen als laatste man? Mag het alsjeblieft zijn afgelopen met dat geschuif tussen de top vier?

Ik bedoel, jezus, Umberto 'Studio Sport' Tan doet 'De Wedstrijden' bij RTL. De voetbalwereld is stapelgek geworden. Probeer er als eenvoudige fan nog maar iets van de begrijpen. Jan Heemskerk
Hoofdredacteur Playboy