Afgelopen zaterdag zijn de zeven 'nieuwe' wereldwonderen bekendgemaakt. Nederlandse bouwwerken staan niet op de lijst, terwijl het achtste wereldwonder al eeuwenlang in Amsterdam staat. Volgens Nederlanders dan. Door Anno.

De Grieken kozen hun klassieke wereldwonderen een paar honderd jaar voor Christus - en niet helemaal toevallig vielen die allemaal binnen het rijk van Alexander de Grote. Andere landen claimden later hun eigen 'achtste wereldwonder'. Het Nederlandse staat in Amsterdam: het stadhuis, tegenwoordig bekend als het Paleis op de Dam.

Meteen na de tachtigjarige oorlog in 1648 begon Amsterdam aan het ongekende project: geen ander land had zo'n spectaculair, groot en duur politiek gebouw. Het nieuwe stadhuis was een pronkstuk in de stad, en nog voor de voltooiing vergeleek dichter Joost van den Vondel het al met de Griekse wereldwonderen. Later rijmde hij het grafschrift van de architect, Jacob van Campen: 'Van Campen rust hier onder, bouwer van het achtste wonder.'

Hout

Ook collegadichter Constantijn Huygens schreef over 's werelds achtste wonder, met zoveel steen omhoog en zoveel hout van onder'. Dat hout zijn de 13.659 palen waarop het gebouw rust. Generaties schoolkinderen hebben dat aantal moeten leren: de dagen van het jaar, met een 1 ervoor en een 9 erachter.

Het huidige Paleis op de Dam is een bijzonder restant van de Gouden Eeuw. Maar ook tegenwoordig nog gooien Nederlandse bouwers hoge ogen. Amerikaanse bouwkundigen houden een lijst van moderne 'wereldwonderen' bij, waar de Deltawerken op de zesde plaats staan. Het is dan wel niet de officiële lijst, maar net als met het stadhuis, hebben we tenminste iets om trots op te zijn.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.