Ik wil deze column graag beginnen met mijn oprechte verontschuldigen aan het Nederlandse volk, althans dat deel dat voornemens is de komende drie weken de vakantie in eigen land door te brengen. Dat doe ik namelijk ook, en dat is een garantie voor drie weken regen en onweer, hagelbuien en overig ongerief dat een volkomen nieuw licht werpt op de opwarming van de aarde. Door Jan Heemskerk.

Met name de regio's Friesland en IJsselmeer zullen worden geteisterd door noodweer dat door gezaghebbende meteorologen zal worden geïnterpreteerd als het begin van een Nieuwe IJstijd, zodat volgend jaar de Live Earth-concerten in het teken zullen staan van het oprukken der ijskappen, het inzamelen voor winterjassen, en het inzaaien van gewassen in de Sahel.

Ik ben namelijk van plan, koppig als ik ben, om dezer dagen scheep te gaan in het trouwe schip de Barre Koe 2, en koers te zetten in de richting van het rustieke Hindeloopen.

Plenzen

Mogelijk begrijpt u inmiddels dat het weer en ik geen goed huwelijk hebben. Zolang ik eigenaar ben van mijn zeilboot, begint het te plenzen zodra ik met mijn gezin aan boord stap. Mijn vrouw is de mening toegedaan dat ik het over mezelf afroep, door slecht-weer-dingen te denken, maar dat is niet waar.

Niemand is optimistischer dan ik, en ik ga er ieder jaar opnieuw van uit dat de zwembroeken dit keer uit de koffer gaan komen, de factor 30 eindelijk kan worden aangebroken, en we eindelijk op het achterdek een koel glas rosé kunnen drinken bij een zwoele zonsondergang.

Tot nog toe heeft het echter niet zo mogen zijn. Vorig jaar was - als ik me goed herinner - de maand juli de heetste in de afgelopen 134 jaar. Ik had dan ook vakantie in augustus, en die was de natste sinds mensenheugenis.

Zonnig en warm

Dit jaar heb ik vakantie in juli, en het KNMI voorziet zelfs op de meteorologisch langst voorspelbare termijn wisselvallig weer en lage temperaturen. Dus wie in augustus vrij heeft, kan rustig ademhalen, want dan ben ik weer aan het werk en is de weersverwachting hoogstwaarschijnlijk zonnig en warm.

In de krant staan al wekenlang juichende berichten vanuit de reissector, alwaar men de last-minutes als warme broodjes schijnt te verkopen. Ik gun het die brave mensen van harte, want ik weet dat de marges al jaren onder druk staan, en ik gun iedereen een eerlijke boterham.

Maar zou het nou echt te veel gevraagd zijn om als dank voor deze onverwachte extra omzet een gezin van vijf personen een keertje een leuke trip naar een zonzekere bestemming in het buitenland aan te bieden? Het hoeft niet ver, het hoeft niet duur, het hoeft niet lang. Doe het niet voor mij, doe het voor mijn kinderen. Zien ze ook eens de zon.

Jan Heemskerk
Hoofdredacteur Playboy