Zondag was het grote F1 circus neergestreken in Frankrijk. Zelf ben ik altijd veel te druk met filmpjes kijken op internet, dus ik had de race weer eens gemist. Later bleek dat ik deze keer echt iets gemist had.Door Wouter Karssen/Autoblog.

Het is overigens standaard dat uitgerekend die keren dat je een race mist, deze achteraf superspannend blijkt te zijn geweest, maar deze keer was er echt spektakel. Veel sappiger wordt het bijna niet in de wereld van de Formule 1.

Onze volksheld Christijan Albers had namelijk een klein foutje gemaakt tijdens een bezoekje aan de pits. Het zal bijna niemand ontgaan zijn, want de media smult van dit soort akkefietjes.

Na een ietwat rommelige pitstop rukte Albers in zijn Spyker F1 bolide de tankinstallatie uit elkaar doordat hij te vroeg vertrok. Met de benzineslang als een gevlochten paardenstaart wapperend in de wind, schoot Christijan weer de baan op. De aanwezige pompbediende viel op zijn snufferd en men schrok zich een hoedje.

Woede

Iedereen had ineens een mening over Albers en met name "de experts" deden stuk voor stuk hun woordje over het incident. De wat onhandige actie van Albers actie leidde tot woede van onze punktliche Duitse vrienden, die liever zelf de zaken met de grond gelijk maken.

Verbannen

Ook de Engelse media waren niet erg gecharmeerd van Albers zijn stunt, want humor en auto's moet ten slotte hun exclusieve domein blijven. Weltmeister Nikki Lauda ging zelfs zo ver dat Albers voortaan maar helemaal verbannen moest worden uit de Formule 1. Hij vindt het een hele stomme actie van Albers want fouten maken, dat gebeurt in de F1 natuurlijk niet!

Goud

Wedstrijden winnen, dat is pas stoer. Onze andere topcoureur Robert Doornbos pakte afgelopen weekend het goud in een Champcar wedstrijd, maar haalde daarmee veel minder media-aandacht dan Albers met zijn tankincident. Wie heeft het dan beter gedaan?

Formule 1 is entertainment voor het volk en een mooi marketingvehikel voor de grote ondernemingen. Beiden zijn gebaat bij veel spektakel en dan het liefst spektakel waarbij geen onschuldige mensen, dieren of autojournalisten permanente beschadigingen oplopen. Het incident met Albers voldeed aan al deze criteria en bovendien was het grappig om te zien.

Lintje

Om die reden wil ik Christijan ook dan ook voordragen voor een lintje. Hij heeft tenslotte ons kikkerlandje en onze Nederlandse trots Spyker toch maar weer eens op de kaart gezet. Er zijn mensen die voor heel veel minder met een lintje werden beloond.

Stront

Christijan zal ondertussen al genoeg over zich heen hebben gekregen en waarschijnlijk staan er nog de nodige emmers stront gereed om over hem te worden uitgestort.

Toch was Albers niet de enige die de lachers op zijn hand kreeg dit weekend. Je kunt wel raden wat er gebeurt als twee teamgenoten, die allebei kans maken op de titel en naast elkaar vanaf pole position vertrekken. De solidariteit was bij Zuber en Glock ver te zoeken en dat was geen foutje.