Twee keer per jaar gaat een fotoploeg van Playboy op reis naar een warm en gezellig oord, om daar vier Playmates te fotograferen. Playmates, voor de leken onder u, zijn de dames-met-het-nietje-in-de-buik, officieel de centerfold, ofwel de uitklapper. De meiden, kortom, in het midden van de Playboy, de girl-next-door, de mooiste meisjes van Nederland en Vlaanderen, en wel in hun blote bips. Door Jan Heemskerk.

Even een stukje achtergrond. De Playmate - het speelmaatje - is een uitvinding van Hugh Hefner, de stichter en bedenker van Playboy. In de tijd dat Hefner met het blad begon, eind jaren vijftig van de vorige eeuw, was het afbeelden van naakte vrouwen in een tijdschrift bepaald geen normale zaak.

Hefner was één van de aanstichters van de seksuele revolutie. Hij vond dat naaktheid een teken van volmaakte vrijheid was, en seks een mooie, prettige bezigheid die nodig aan de taboesfeer moest worden onttrokken.

Luxe-hippie

Je zou kunnen zeggen dat hij een soort luxe-hippie was, die het concept van vrije liefde gelijkstelde aan de gelijkheid van man en vrouw, de vrijheid van meningsuiting, en andere verworvenheden die we vandaag de dag als normaal beschouwen.

De Playmate was het volmaakte symbool van zijn gedachtegoed. Een gewoon meisje, dat zomaar in je straat zou kunnen wonen, afgebeeld als godin van de liefde, vereerd als het ideaal van vrouwelijke schoonheid, maar tegelijk nog altijd dat buurmeisje, slim, lachend, sexy, vrij, begeerlijk, fris, natuurlijk.

Erfenis

Dat is nogal een erfenis, die je als Playmate van de Maand moet meetorsen, en het valt dan ook niet mee om iedere maand een vrouw te vinden die aan de zware eisen van de oude Godfather voldoet. Want wat maakt nou een ideale Playmate? Schoonheid alleen is niet genoeg. Ze moet ergens voor stáán. Als ze in de tijd van Hefner het symbool van (sexuele) vrijheid was, waarvoor staat ze dan vandaag?

Er wordt de laatste tijd nogal vaak beweerd dat de meiden die in Playboy poseren een verderfelijk schoonheidsideaal vertegenwoordigen, van graatmager, siliconenborsten en onnatuurlijke vaginaatjes. En dat ze daarmee andere meiden onzeker maken. Die dan weer aan de anorexia gaan, of naar Schoemacher, of gewoon aan de drank of de antidepressiva. Nou, dat kan in elk geval niet de bedoeling zijn.

Beperkt Houdbaar

Laatst hadden we Sunny Bergman op visite (voor de cultuurbarbaren onder u, dat is de vrouw die de documentaire 'Beperkt Houdbaar' heeft gemaakt, een geruchtmakende reportage over malle vrouwen die zichzelf verminken om er anders uit te zien dan zichzelf).

Zij stelde voor dat tijdschriften voortaan een soort sticker bij hun foto's plakken, om aan te geven of er op die pagina gephotoshopt was of niet. En misschien ook nog een waarschuwing dat de foto's kunnen leiden tot terminale onzekerheid bij vrouwen.

Idee

Dat gaat me te ver. Maar Sunny bracht me wel op een idee: misschien kunnen onze Playmates voortaan wel symbool staan voor vrouwen die gelukkig zijn met hun lichaam. Als lichtend voorbeeld voor al die dames die ontevreden zijn met hun uiterlijk. En dat ze toevallig allemaal héél knap zijn, ja, daar moet je dan maar even doorheen kijken.

Jan Heemskerk
Hoofdredacteur Playboy