
De iPhone moet verboden worden
De iPhone is een soort supersmartphone, een fraai vormgegeven combinatie van mobiele telefoon, iPod, personal organiser en internetzakcomputer. Het effect is besmettelijk: iedereen die er een aanraakt of er zelfs maar een instructievideo van ziet, krijgt een ziekelijke neiging er een te willen hebben. Sinds gisteravond is hij in de Verenigde Staten te koop.
Verkooppersoneel moest in de winkels slapen om inbraken te ontmoedigen. Dranghekken waren besteld. Europeanen zijn voorlopig veilig, de lancering is hier pas gepland voor het najaar.
Tweedeling
Maar zover hoeft het niet te komen. De iPhone moet natuurlijk gewoon verboden worden. Het apparaat zet aan tot gevoelens van jaloezie en onmacht.
Het creëert - willens en wetens - een tweedeling tussen winnaars (die er een hebben) en verliezers (die hem niet kunnen vinden, betalen of aan zetten). Het is een kwestie van tijd voordat er doden vallen.
Fout
In wezen is de iPhone net zo fout als de Postcode Loterij. Regelmatige lezers van deze column zullen weten dat mevrouw De Gier uit Heusden zo'n beetje als enige in haar straat géén miljonair werd op nieuwjaarstrekking van 2006. Zij had geen lot gekocht.
Zij diende prompt een schadeclaim in, wegens inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer. Bij vonnis van 20 juni heeft de rechtbank Amsterdam terecht veel begrip getoond voor het leed dat haar is aangedaan. Het zal je maar overkomen, sta je daar met je bescheiden Fiat Punto terwijl de parkeervakken in de straat allemaal zijn verbreed en verlengd.
Spektakel
De rechter overweegt "dat door de loterij een tegenstelling wordt gecreëerd binnen een kleine gemeenschap zoals Heusden. Al snel is er sprake van een verdeling van hen die wel meespelen met de loterij en hen die geen loten hebben gekocht."
"Dit effect wordt versterkt door het mediaspektakel dat door Postcodeloterij wordt opgetuigd (ofwel aangemoedigd) rondom de uitreiking van de hoofdprijs." Zo is het maar net.
Mediaspektakel
Ook wat mediaspektakel betreft heeft Apple met de iPhone niet ondergedaan voor de Postcode Loterij. Google telt 100 miljoen hits voor de treffer iPhone en zelfs in de geschreven pers zijn meer dan 10.000 artikelen over de iPhone gepubliceerd sinds Apple-topman Steve Jobs het apparaat in januari 2007 voorstelde.
De iPhone lancering gisteren was op bijna alle nieuwszenders het belangrijkste verhaal.
Bovendien is de iPhone een bedreiging van de openbare orde en veiligheid. Mobiel bellen in het verkeer was nog tot daar aan toe, maar nu worden hele bevolkingsgroepen moedwillig aangezet om surfend, mailend of DVD-kijkend over straat te gaan. Geen fietsbel die daartegen helpt.
Staatsgevaarlijk
De iPhone is misschien zelfs wel een wapen in de handen van criminelen. Niet eerder was het mogelijk om met één apparaat op een zó gebruikersvriendelijke manier een daad voor te bereiden (via de ingebouwde web browser en e-mail programma), te plannen (met de agendafunctie), te coördineren (via de mobiele telefoonfunctie) en te documenteren (met de ingebouwde camera).
Ook de AIVD zal onmiddellijk willen ingrijpen, maar dan om alle in beslag genomen iPhones voor eigen gebruik te vorderen. Het grote, heldere scherm van de iPhone kan veel beter bouwplannen en satellietbeelden tonen dan die hopeloos goedkope, ouderwetse PDA's waarmee de antiterrorisme-eenheden in de televisieserie 24 de boeven moeten opsporen in de ventilatieschachten van kerncentrales.
Door de ingebouwde Google Maps functie zullen ook de tactical units in het veld nooit meer de weg kwijtraken. Apple moet dan wel op straffe van hoge boetes verplicht worden een versie te maken met GPS.