De rechtgeaarde auto-nerd weet het: de vrouw heeft een bijzondere positie in de autowereld. Alleen welke positie dat is, daar zijn we nog niet uit. Een leuke vrouw met niet al te veel kleding kan in ieder geval worden ingezet om de aandacht te vestigen op verder niet altijd interessante auto’s. Door Wouter Karssen/Autoblog.

Daarentegen hoeft de gemiddelde vrouw niet direct op de motorkap van een Lamborghini te worden gedrapeerd. Iedere Mien Modaal kan namelijk voor entertainment zorgen. Het hele internet draait op vrijdagmiddag immers om filmpjes waarbij vrouwen de raarste capriolen uithalen tijdens het inparkeren.

Inparkeren (en kaartlezen, maar wie doet dat nog?) zijn dan ook de twee zaken waar vrouwen het slechtst scoren. Op andere gebieden zijn vrouwen toch werkelijk de betere chauffeurs. De grootste kans om je eindbestemming zonder kleerscheuren te bereiken, heb je als je bij een vrouw van 33 in de auto stapt. Voor elke miljard kilometer die vrouwen in die leeftijdcategorie afleggen, overlijden er 4 als gevolg van een ongeval. Ter vergelijking: bij mannelijke twintigers ligt dit aantal tien keer zo hoog op 40 overledenen.

Rijstijl

Blijkbaar hebben vrouwen een andere rijstijl dan mannen en dientengevolge stellen zij andere eisen aan auto’s dan mannen. Gelukkig zijn er altijd mannen(!) te vinden die weten hoe de wereld in elkaar steekt, zodat zij de ultieme lijst kunnen samenstellen. De top 10 lijst van auto’s waarin iedere vrouw graag zou rijden. Daarbij staat praktisch nut en betrouwbaarheid voorop. De vrouw wil geen fratsen met 600 pk sterke supercars, maar zoekt vooral een overzichtelijk en gemakkelijk in te parkeren koekblik.

Volvo heeft deze bevindingen vertaald in een concept car voor vrouwen, waarin eigenschappen als slimme opbergmogelijkheden, een goed zicht rondom en een gemakkelijke in- en uitstap tot de highlights horen. Toch blijken vrouwen niet louter met een rationele blik naar auto’s te kijken. De eisen op het gebied van prestige en stijl zijn net zo veelomvattend als bij mannen.

Sexy

Daar houdt het echter nog niet op. Vrouwen hebben niet alleen een mening over de auto waarin zij zichzelf mogen vervoeren, maar ook over welke auto een man wel of niet sexy maakt is nagedacht. Bekijken we de auto’s die we blijkbaar moeten rijden om te “scoren” bij de vrouwen dan staan er veel cabrio’s en sportauto’s in de lijst. Gelukkig kunnen we daar ons hart gewoon blijven volgen.

Dat biedt weer hoop voor de samenstelling van het Nederlandse wagenpark. Immers in 60% van de gevallen nemen vrouwen de aankoopbeslissing voor een nieuwe auto. De Nederlandse wegen zien er straks dus een stuk spannender uit. Hoewel de verkoopcijfers toch nog een ander beeld laten zien.

Tijd om de cirkel weer te sluiten. Voor mannen zijn de reportages die we maken met vrouwelijk schoon in een bijrol significant interessanter dan video’s zonder oestrogeen in beeld. Althans dat is de voorzichtige conclusie die we kunnen trekken naar de eerste rijtest met onze eigen Alfa-babe. Jaren van feminisme en ontwikkeling bij autofabrikanten lijken in één klap teniet gedaan.

Wouter Karssen - Autoblog.nl