De 500 nieuwe wijkagenten die het kabinet gaat betalen moeten de slagkracht van de politie vergroten. Wanneer is er genoeg blauw op straat? Door Anno.

Zijn er de afgelopen jaren nou meer of minder agenten op straat te vinden? Antwoord: in grote steden over het algemeen meer, in kleine gemeenschappen minder. Heerhugowaard had in de jaren tachtig 32 agenten toen er 25.000 mensen woonden en ook 32 toen de bevolking naar 32.000 was gegroeid. Korps Noord-Holland viel terug van 1050 naar 990 agenten in 1993; korps Amsterdam-Amstelland groeide in die tijd juist van 4.000 naar 5.000.

Toename

Wie verder terugkijkt dan de afgelopen dertig jaar, ziet wel een duidelijke toename. Het fenomeen 'politie', een Franse uitvinding die in onze Bataafse Republiek (1795 - 1813) werd overgenomen, is sinds de oprichting steeds omvangrijker geworden. Hoeveel is niet goed in aantallen agenten weer te geven. In de tweehonderd jaar dat er politie is, veranderde het aantal politietaken voortdurend, waardoor vergelijking met de situatie van nu lastig is.

Nachtwachten

Tot diep in de negentiende eeuw waren er bijvoorbeeld nachtwachten en burgerschutterijen die 's nachts de orde handhaafden maar geen politie waren. Ook bestaat nu de Rotterdamse 'trampolitie' niet meer. 'Zij voedt op', zo schreef het Rotterdams Nieuwsblad, 'tegen het spreken met de bestuurders, tegen het staan op treeplanken, kortom zij voedt op tegen alle tramzonden, niet betalen inbegrepen'.

Een taak die vandaag door de trammaatschappij zelf wordt onderhouden. Op de vraag hoeveel 'blauw' er moet zijn om Nederland rustig te houden, is daarom maar één antwoord mogelijk: het hangt er maar net vanaf wat voor dingen je van Oom Agent verwacht.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.