Geen zinnig mens luistert meer naar het gezeur over nooit meer Elfstedentocht. Weg met het klimaat! Veel erger is dat er al 55 jaar geen Nederlandse voetballers meer aan de Olympische Spelen hebben meegedaan. Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis Weblog.

Op 16 juni 1952 verloor Oranje kansloos met 1-5 van Brazilië. Het was de eerste ronde van de Olympische Spelen in Helsinki en voor Nederland meteen de laatste. Enkele bekende spelers uit die tijd waren Piet Kraak, Rinus Terlouw, Rinus Bennaars en Mick Clavan. Sindsdien zijn er geen namen als Van Hanegem, Rijkaard, Cruijff, Van der Kerkhof (2x) of Bergkamp bijgeschreven in de olympische geschiedenis, want Nederland was er nooit meer bij op het olympische voetbaltoernooi. In totaal heeft Oranje 21 interlands op de Olympische Spelen gespeeld en op nummer 22 wachten we dus al meer dan een halve eeuw. Foppe, doe er wat aan!

Rustig sterven

Foppe de Haan is de sleutel tot de 22e olympische wedstrijd van Nederland. Als bondscoach leidt hij volgende maand Jong Oranje op het EK onder 21. Dat het Nederlandse team zijn titel daar verdedigt, is bijzaak. Het enige wat telt, is eindigen bij de laatste vier. Zo wordt namelijk kwalificatie afgedwongen voor de volgende Olympische Spelen en daarna kan eindelijk die 22e wedstrijd worden gespeeld.

Na 56 jaar! In een gemiddeld mensenleven hebben we meer complete zonsverduisteringen meegemaakt dan een wedstrijd van Oranje op de Olympische Spelen. Dat moeten we nog een keer hebben meegemaakt voordat wij rustig kunnen sterven.

Winnen! Winnen!

Bijkomend voordeel van Nederland op een olympisch voetbaltoernooi is dat Johan Cruijff er geen zinnig woord over kan zeggen, omdat hij nog maar vijf jaar oud was toen dit voor het laatst gebeurde. Hij heeft dus geen enkele ervaring op dit gebied, in tegenstelling tot Piet Kraak, Rinus Terlouw, Rinus Bennaars en Mick Clavan. Als die nog leven, moet de NOS ze nu al boeken als analysator voor volgend jaar.

Ander bijkomend voordeel is dat Marco van Basten niet de baas is van Jong Oranje en er dus kansen zijn op goud. Hou hem het komende jaar alsjeblieft uit de buurt van Foppe de Haan, want winnen is belangrijker dan meedoen - juist op de Olympische Spelen.

Faas Wilkes

Want dat winnen belangrijker is dan meedoen is algemeen bekend. Faas Wilkes bijvoorbeeld sprak er zestig jaar geleden al van, toen hij de Nederlandse kleuren verdedigde op de Olympische Spelen van 1948 in Londen - in de olympische wedstrijden nummer 19 en 20 van Nederland om precies te zijn.

Over de olympische gedachte zei hij toen: "Deelnemen belangrijker dan winnen? Ben je gek zeg. Winnen. Dáár gaat het om. Zo is het nu eenmaal in de sport. Zo is het trouwens in het hele leven: Winnen! De sport ontdaan van al zijn franje is toch niets anders dan: we moeten winnen! Winnen! Winnen!"

Thuisblijven

Faas heeft gelijk! Een topsporter wil alles winnen, dus ook de Olympische Spelen. Maar helaas vond het Nederlandse voetbal de afgelopen halve eeuw thuisblijven belangrijker dan meedoen.

Foppe, doe daar eens wat aan! Die Elfstedentocht kan altijd nog.