In De Garage gaat de VPRO op zoek naar de mens achter de auto. Eindelijk een autoprogramma waar ook kijkers die niets met auto's hebben voor warmlopen? Door Paul de Lange.

Het briljante aan Holland Sport is dat ook niet-sportliefhebbers er met genoegen naar kijken. Althans, dat ik heb ik mij als wel-sportliefhebber door meerdere niet-sportliefhebbers laten vertellen. Voor iemand die nog geen Renault van een Peugeot kan onderscheiden, was ik dan ook zeer benieuwd of het nieuwe VPRO-programma De Garage zou kunnen doen wat Holland Sport doet: je laten warmlopen voor iets buiten je interessegebied.

Want normaal gesproken zijn autoprogramma's een crime voor mensen die niets van auto's weten. Neem alleen al die te-flauw-voor-woorden-titels als Stapel Op Auto's, Gek Op Wielen en - de allerergste - Prautotype. Het voor leken onbegrijpelijke jargon (een injectiemotor laat zich volgens mij lastiger uitleggen dan buitenspel) en het eeuwige gepraat over de nieuwste types als je de oude types niet eens kent, helpen ook niet echt. Uiteraard kan je kiezen er niet naar te kijken, maar het zou mooi zijn om iets van de breed beleefde passie te doorgronden.

Roest

En passie staat voorop, zo belooft De Garage tenminste. "Het gaat om geur, om roest, om liefde voor auto's" beweert presentator Eric Corton aan het begin. Maar helaas blijft het vooral bij beloven. Wanneer Corton bijvoorbeeld aan een GTi-fan vraagt wat verliefd worden op een auto dan is, klinkt het: "Je kunt er rustig in rijden, maar je kunt ook gas geven en dan gaat ie ook meteen." Een slap antwoord, wat voor Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong aanleiding zou zijn om een diepe analyse op die liefde los te laten, maar Corton kijkt alweer op zijn kaartje voor een vraag over iets heel anders.

De vergelijking met Holland Sport blijft zich opdringen. De Garage zit op dezelfde dag en hetzelfde timeslot, heeft een identieke tribune-indeling, en het lijkt warempel alsof de huisband dezelfde is, maar zich voor de occasion heeft omgedoopt tot De Seatsniffers.

Bovendien zijn er soortgelijke spelletjes waarbij het publiek moet gaan staan. Maar waar een heerlijk knullig spelletje als Petje Op, Petje Af bij Holland Sport zorgt voor vaart en chemie tussen presentatoren en het publiek, blijft een onderdeel als Show Me Your Car And I'll Tell You Who You Are vooral steken in grappig bedoelde nikserigheid.

De Garage is een schaamteloze poging de succesformule van Holland Sport in een autovariant te gieten. Maar hard roepen dat passie voorop staat, is daartoe verre van voldoende. In ieder geval om iemand die niets met auto's heeft blijvend te boeien.

De Garage, VPRO, Nederland 3, maandag 20.30 uur.