Chocomel bestaat 75 jaar en is nog altijd ongekend populair. Toch duurde het even voor de chocoladedrank door iedereen werd omarmd. De 'enige echte' moest vechten om de merknaam. Door Anno.

Mensen van twintig jaar en ouder weten niet beter dan dat Chocomel 'de enige echte' is. De kreet is er zo ingeramd dat naam, slogan en het geel-blauw-bruine blikje onvervreemdbaar bij elkaar zijn gaan horen.

Melcola

Toch heeft het een tijd geduurd voor Chocomel Chocomel werd. Toen in 1932 de 'eerste houdbare chocolademelk' door zuivelverwerker Nutricia werd uitgeprobeerd, heette het nog 'Melcola'. Deze werd, zo schreef het bedrijfsblad Nutricia Nieuws, 'gratis in enkele lunchrooms aan bezoeksters uitgereikt' en sloeg zeer aan onder de dames.

Sowieso was chocolademelk populair, al sinds de introductie van cacao in Europa, eind zeventiende eeuw. Van geperste cacaobonen en warme melk of water werd toen 'socculate' gemaakt, een erg bitter drankje dat vooral op doktersrecept werd gedronken. Pas door een nieuw soort behandeling, uitgevonden door C.J. van Houten in 1828, werd cacao zoeter en beter oplosbaar.

Chocomel

Helaas was de naam Melcola niet te deponeren bij het 'Bureau voor den Industriëlen Eigendom', en dus moest Nutricia op zoek naar een nieuwe. De naam 'chocomel' was snel gevonden, maar stuitte op bezwaren bij andere firma's die dezelfde naam voerden. Een producent in Baarn, J.A. de Brey, kon voor vijftig gulden nog worden afgekocht.

Een Belgische producent was minder gemakkelijk om te krijgen. Daar werd een truuk voor bedacht. Chocomel werd in België 'C..c.mel' genoemd, met puntjes in plaats van een aantal letters. In de volksmond werd dat al snel 'Cécémel', dat sindsdien in België voor 'de enige echte' doorgaat.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.