Robert Jensen is al vijf jaar lang de enige presentator op de Nederlandse tv met een eigen late night show. Hoe kan het dat een smakeloze talkshowhost regelmatig een half miljoen kijkers trekt? Door Paul de Lange.

Op tv kunnen jongensdromen uiteenspatten voordat ze goed en wel tot wasdom zijn gekomen. Dat overkwam Peter Jan Rens - tien jaar geleden alweer - met zijn Late Night Talkshow, waar RTL na luttele maanden van stuntelen de stekker uit trok.

Opmerkelijk

Vijf jaar later nam Robert Jensen het roer over, om het tot de dag van vandaag niet meer uit handen te geven. Het is op zijn minst opmerkelijk dat Jensen als talkshowhost succes boekt waar Rens faalde, want Jensen had de tv-ervaring noch de sympathie in brede kring die Rens wel genoot.

Sec bekeken spreekt wel meer tegen Jensen. Wat zijn verschijning betreft had hij het beter bij radio kunnen houden, hij geeft gasten zelden de kans om uitgebreid te vertellen over hetgeen waarvoor ze naar de studio zijn gelokt en zoomt steevast in op ranzige details.

Sliploos

Bijvoorbeeld wanneer soapie Lieke van Lexmond uitweidt over haar nieuwe huis. Via de vraag "met wie woon je samen?" volgt binnen no time de vraag of Lieke het eigenlijk wel eens met een vrouw heeft gedaan. Wanneer er wat modelletjes van Holland's Next Top Model op de bank zitten, laat Jensen uiteraard het fragment zien waarin een model aangeeft geen slipje aan te hebben. "Ben je vaker sliploos?", klinkt het dan smakeloos uit Jensens mond.

Het gekke is: iedere gast weet het en toch komen ze opdagen. Dat geldt ook voor de mensen in het publiek, wier rol even futiel is als die van voormalig sidekick Jan Paparazzi. Het voorgebakken applaus en de ingeblikte lachband liggen al lang klaar op de montagetafel, en voor de schamele publieksshots hoef je niet Hilversum af te reizen.

Snedig

Van alle mysteries rondom Jensen! zou dan ook het grootste raadsel kunnen zijn: hoe kan het dat de show regelmatig een half miljoen kijkers trekt? Toch zou dat tekortdoen aan de kwaliteiten van Jensen en zijn team, die goed naar hun Amerikaanse voorgangers hebben gekeken. Jensen is op zijn manier snedig, durft in gesprekken af te dwalen naar zaken die niet vooraf zijn doorgesproken en spreekt opvallend goed Engels.

Zijn team verstaat de kunst van het knippen en weet daarmee elke uitzending de juiste vaart mee te geven, wat bij veel live talkshows juist het manco is. Daarbij lijkt het wel alsof Jensen! perfect de tijdgeest aanvoelt. Mensen door de mangel halen, snel tot de sensationele kern van een verhaal komen: het heeft raakvlakken met de Geen Stijlachtige aanpak die zo populair is onder jongeren.

Jensen is een weinig sympathie opwekkende talkshowhost die je, hoewel dat soms wringt, tv-kwaliteiten moet nageven.

Jensen!, maandag t/m vrijdag, RTL 5, 22.30 uur