Iedereen die in Nederland geen deelnemer is van de Postcode Loterij wacht met spanning het oordeel van de rechter af. Moet de Postcode Loterij Helene de Gier uit Heusden schadevergoeding betalen omdat haar buren 23,9 miljoen euro wonnen en zij niet? Christiaan Alberdingk Thijm voorspelt alvast de uitkomst van de zaak.

Hoe wordt u miljonair in drie stappen?

1. Doe niet mee met de Postcode Loterij

Laat u niet verleiden door de reclamecampagnes van de loterij. Wees bestand tegen slagzinnen als "Uw buren miljonair en u niet? Dat mag niet gebeuren!". Let niet op het gigantische geldbedrag dat u met de PostcodeKanjer kunt winnen door mee te doen. Negeer de vele goede doelen die u steunt door deelname. Blijf onverzettelijk 'nee' zeggen tegen colporteurs die u een lot proberen aan te smeren. Dit is wellicht de meest lastige fase, maar als u hier doorheen bent, lokt het walhalla.

2. Laat u lastig vallen door Henny Huisman

Als Henny Huisman door de straat trekt met zijn bloemen en zijn glimlach, klamp hem aan. Vraag waarom u niet hebt gewonnen. Henny torst bakken medeleven met zich mee en hij is nooit te beroerd dat over u uit te storten. Zie ik daar een traan? Het is inderdaad een schande meneer Huisman. Zorg dat ook anderen zich uw lot aantrekken. Actualiteitenprogramma's als NOVA zijn altijd goed voor een gevoelige reportage. Dan volgt de beslissende stap.

3. Start een procedure tegen de Postcode Loterij

Dit is in wezen nog een formaliteit. U bent al lastig gevallen door Henny en corsorten. De inbreuk op uw privacy staat vast. Nu moet u alleen het geld dat uw buren wel hebben en u nog niet even toucheren. Daar biedt de Nederlands rechter een prima uitkomst, die zal vonnis wijzen en de Postcode Loterij veroordelen om uw schade te compenseren. Kunt u eindelijk ook die Porsche Carrera kopen.

Droomscenario

Dit is in het kort het droomscenario van Helene de Gier, die - inderdaad - geen deelnemer was aan de Potscode Loterij en - heel goed - lastig werd gevallen door Henny Huisman en - de laatste hobbel - een procedure begon tegen de Postcode Loterij.

Geen Henny

Waarom denk ik dat de droom van Helene de Gier toch niet gaat uitkomen? Dat zit zo. De Gier vindt dat haar privacy is aangetast door de wijze waarop de Postcode Loterij haar prijzenfestival organiseert. Doordat er altijd mensen in de straat zijn die gedupeerd worden doordat zij geen prijs hebben gewonnen, wordt de privacy van de verliezers volgens De Gier automatisch aangetast. Waarom? Omdat Henny je huis voorbij gaat en omdat je daarna dagelijks wordt lastiggevallen door bedelbrieven en aanbiedingen voor producten die alleen je buren (de miljonairs) kunnen betalen.

Psychische schade

Tsja. Ik kan mij best voorstellen dat het niet meer zo gezellig is in Heusden sinds het dorp is opgedeeld in winnaars en verliezers. Het is ook niet leuk als je daar dagelijks mee geconfronteerd wordt. Er kan sprake zijn van psychische schade. Maar moet de Postcode Loterij daar voor opdraaien? Het zijn eerder de verzenders van de bedelbrieven en de buren die verantwoordelijk zijn voor het leed van De Gier. En dan nog lijkt het mij niet onrechtmatig om een gelukkige buurman / miljonair te zijn.

Dapper

Ik vind het wel dapper dat De Gier deze proefprocedure is gestart. Het enige wat mij verbaast, is dat zij zo de openbaarheid zoekt met haar zaak. Het lijkt mij dat de dagelijkse confrontatie met het leed dat haar is aangedaan daardoor alleen maar groter wordt. Zij offert vrijwillig een deel van haar privacy op. Dat maakt haar verwijten aan de Postcode Loterij niet zo geloofwaardig. Zou het dan toch gewoon om de poen gaan?