Door de oprichting van Feyenoord in 1908 werd het veiliger in Rotterdam. Leo Beenhakker maakte Trinidad veiliger in 2005. Samengevat: Don Leo moet bij de politie! Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis Weblog

Deze column schrijf ik in Olympia, op de Internationale Olympische Academie. Er is deze week een conferentie voor sportjournalisten uit de hele wereld over de olympische beweging. Daarom zit mijn Turkse collega en kamergenoot nu buiten zijn artikel te schrijven, terwijl deze column in de maak is. En dank zij een andere collega, uit Zuid-Amerika, weet ik sinds een paar uur wat voor een bijzondere prestatie Leo Beenhakker heeft geleverd door zich met Trinidad en Todego te kwalificeren voor het WK Voetbal van 2006: hij heeft een compleet eiland vol criminaliteit rustig gekregen - al was het maar voor een avond.

Rotterdam

Wat is dat toch met Rotterdam, de stad waar Beenhakker vandaan komt? Al een eeuw geleden zorgde voetbal ervoor dat de mensen zich gingen gedragen in die stad. Begin vorige eeuw was er namelijk in die stad een groot probleem met openbare dronkenschap. Mensen zwierven over straat en waren zo lam als het maar kon. De politie had er in ieder geval de handen vol aan.

Vooral op zondag ging het mis, omdat ook toen de mensen vrij waren. En net als Koninginnedag nu is dat de ideale gelegenheid voor de gemiddelde Nederlander om elk vocht met een percentage zo snel mogelijk naar binnen te gooien. Plak een stikker met Heineken op een aquarium en een uur later is dat leeggedronken.

Veel dronken mensen dus en dat was de politie in Rotterdam ook opgevallen. In 1912 stond een opmerkelijk stuk hierover in een boekje van de Nederlandse Voetbalbond. Het was van de hand van de Rotterdamse hoofdcommissaris van de politie, Th. M. Roest van Limburg.

Deze ordehandhaver had opvallend nieuws: omdat er steeds meer voetbalclubs in Rotterdam werden opgericht, hadden al die zuiplappen iets anders te doen dan weer een greep naar de fles. Ze gingen zelf aan voetbal doen of er naar kijken. Op zondag werd het weer stil op straat.

Nuchter

Even de cijfers erbij. De politie begon te tellen in 1901. In dat jaar waren er ruim 2.700 geregistreerde gevallen van openbare dronkenschap op de zondag. In 1908 waren dat er 2.405, dus iets minder. Vanaf dat jaar ging het echter snel beter in Rotterdam: elk jaar werden er honderden mensen minder opgepakt wegens alcoholmisbruik. Het jaar 1908 is dus duidelijk een breekpunt.

Precies in dat jaar werd Feyenoord opgericht - op 19 juli om precies te zijn. Zouden de schrijvers van het Feyenoord-jubileumboek ter gelegenheid van het eeuwfeest in 2008 weten dat deze club (mede) verantwoordelijk is geweest voor het bestrijden van het probleem van openbare dronkenschap? In ieder geval zouden we er nu niet zo snel opkomen om die link te leggen - eerder het tegenovergestelde.

En het bleef niet bij dat ene jaar. In 1911, dus toen Feyenoord drie jaar oud was, telde de politie nog 'maar' 1.800 gevallen van openbare dronkenschap. Met andere woorden: in tien jaar daalde het aantal gevallen bijna met duizend! Dat is nogal een verschil en dat allemaal door Feyenoord, dat ruimte gaf aan voetballers en toeschouwers om iets anders te doen dan de hele dag drinken.

Ook die Rotterdamse commissaris zag in 1912 een duidelijk verband: 'Het ligt voor de hand al vrij spoedig aan het voetbalspel te denken, omdat in een werkstad als Rotterdam de Zondag nu eenmaal de eenige dag is die op eenigszins ruime schaal aan sport kan worden gewijd, terwijl de laatste jaren juist het beoefen van dit spel, ook onder de volksklasse, sterk is toegenomen.'

Nieuwe commissaris

Het is misschien even wennen: Feyenoord als instrument tegen alcoholmisbruik. Maar Leo Beenhakker heeft in 2005 iets vergelijkbaars geflikt op het eiland Trinidad. Zo vertelde een Zuid-Amerikaanse collega me deze ochtend.

Beenhakker was in die tijd bondscoach van Trinidad en Tobego met als opdracht zijn team naar het WK Voetbal te leiden. Normaal is Trinidad, zo zei mijn collega, een eiland met extreem veel criminaliteit en geweld.

Totdat de allesbeslissende kwalificatiewedstrijd werd gespeeld. Als Beenhakker die zou winnen zouden hij en 'zijn jongens' zich definitief plaatsen voor het felbegeerde WK. Het werd stil op de straten van Trinidad.

Oase

De volgende dag bleek niet alleen dat Beenhakker erin was geslaagd zijn missie te voltooien, maar ook dat tijdens er de wedstrijd amper sprake was geweest van criminaliteit en geweld! Trinidad was voor heel even een oase van rust geweest en dat allemaal dankzij een potje voetbal. En vooral dankzij Beenhakker.

Net als in 1912 was het dus iemand uit Rotterdam, die dit kunstje flikte. In 1908 hielp Feyenoord de Rotterdammers van de fles af, en in 2005 hielp Beenhakker het geteisem van Trinidad weg van de eigendommen van iemand anders.

Ongeacht wat Don Leo de komende tijd doet met Feyenoord in de play-offs: maak die man onmiddellijk hoofdcommissaris van de Rotterdamse politie. Daar kan geen Leefbaar Rotterdam, PvdA of welke politieke partij dan ook tegenop.

Zo, en nu is het tijd om me weer eens te mengen onder mijn collega's in Olympia om te kijken of ik nog ergens een leuk nieuwtje kan oppikken.