Een zekere Iceman wil in zijn onderbroek de Mount Everest beklimmen. Vorige week klaagde hij over vier mensen met een spandoek, die vinden dat Tibet een vrij land is. Iemand met zo’n kortzichtige blik moet voorzitter worden van het Internationaal Olympisch Comité. Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis Weblog

Die freak heeft dus een missie: bijna naakt de top van de Mount Everest bereiken. Het loopt niet helemaal naar wens, want door die actievoerders moest hij wachten. Opeens was de berg namelijk vol met Chinese politie, werden er mensen opgepakt en was er een hoop controle. En dus vertraging voor Iceman.

De Pers schreef hierover: ‘En dat allemaal omdat toeristen rondliepen met een groot spandoek met de tekst Free Tibet.’

Toeristen noemen ze dat! Je staat oog in oog met de wereldpolitiek en je noemt deze mensen toeristen? Diepe hoon mijnerzijds voor de ijshapper in onderbroek, die een dagje moest wachten. Mijnheer liep tegen moedige mensen op, die hun nek durven uitsteken tegen de Chinese volkerenmoord in Tibet. En zeikt dan over oponthoud. Op je knieën had je moeten gaan om respect te tonen!

Hoe dan ook: toen ik hoorde van deze gek dacht ik meteen aan het Internationaal Olympisch Comité.

Oost-Belgisch doof

In 2001 wees het IOC de Chinese hoofdstad Beijing aan als organisator van de Spelen van 2008. Eén van de redenen was om China te stimuleren eens wat vaker te denken aan de vrijheid van meningsuiting. Maar hoe dichterbij we komen, hoe erger het wordt. Opeens is deze sportorganisatie willens en wetens doof voor elke vorm van kritiek en denkt zich eruit te kunnen kletsen met de lege opmerking dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Grote bek in 2001, en nu alles weer vergeten. IOC-voorzitter Jacques Rogge is opeens Oost-Belgisch doof geworden “Zei daar iemand wat?”

Tenminste, als het om iets lulligs als mensenrechten gaat, want met het milieu is hij wél zeer begaan. Hij kreeg vorige maand zelfs een internationale prijs voor zijn inzet voor de Chinese bloemetjes en de bijtjes.

Jacques, je bent een held! Net zo heldhaftig als die gek van een Iceman. Let er vooral op dat je ambities op Chinees grondgebied geen vertraging oplopen door mensenrechtenactivisten/toeristen en dan zal volgend jaar alles goed komen.

Amnesty International

Terug naar de orde van de dag. Nog geen week geleden verklaarde Amnesty International dat het met de vrijheid van meningsuiting in China slechter is gesteld dan voorheen. Het is bizar: juist door de komst van de Olympische Spelen zijn de Chinese autoriteiten zenuwachtiger dan ooit. Omdat alles goed en rustig moet verlopen, moet in China al bijna toestemming worden gevraagd om te mogen ademhalen. Het IOC weigert zijn verantwoordelijkheid in deze te erkennen.

“Zei daar iemand wat? Het gaat goed hoor: volgend jaar zullen er duizend bloemen bloeien tijdens de Olympische Spelen.”

Sport en politiek hebben in zoverre niets met elkaar te maken dat de deelnemers aan de Spelen volgend jaar niet aangesproken moeten worden op de volkerenmoord in Tibet. Topsporters worden betaald om te heel ver te springen of verschrikkelijk hard te lopen en als het kan zonder illegale pilletjes en poedertjes. Want tegen doping is het IOC nu eenmaal slechter bestand dan tegen genocide – ieder zijn prioriteit.

Het is nota bene diezelfde olympische club, die glimlachend toekijkt als de Chinese organisatie de route van het olympisch vuur misbruikt om tussen neus en lippen Taiwan op te eisen. Die het olympisch vuur naar de Mouny Everest voert, waar nog geen jaar geleden onschuldige Tibetanen zijn doodgeschoten door Chinese soldaten. “We willen, als IOC, niet betrokken zijn bij dit soort politieke discussies”, zei Hein Verbruggen, die namens het IOC toeziet op de voorbereidingen voor de komende Spelen. En Rogge mompelde er nog bij dat de Spelen “ een blijvend en positief effect zullen hebben op de Chinese maatschappij.”

Onvoorstelbaar! Is er dan echt niemand in die olympische ballentent, die zijn verantwoordelijkheid eens kan en wil nemen?

Dodenherdenking

Het is vandaag vier mei en de Nederlandse sport herdenkt zijn doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op hetzelfde moment is het IOC medeverantwoordelijk voor een volgend bloedbad. Ik zal vandaag bij het Olympisch Stadion voor mezelf ook alvast stil staan bij de nog te vallen slachtoffers door de Olympische Spelen in Beijing.

Tot slot nog een tip voor het IOC: neem Iceman op in jullie bestuur. Die is net zo gek, gevoelloos en onverantwoordelijk als jullie wanneer hij Chinese grond ruikt.