Kan er iemand op Jules Croiset gaan liggen? Handjes op zijn rug, alle scheermesjes achter slot en grendel en oppassen dat Frits Barend hem niet opbelt. Het Rijksmuseum heeft een bekend nazi-schilderij aangeschaft. Het gaat om het werk De Nieuwe Mensch van Henri van de Velde. Door Nico Dijkshoorn

Het hing jaren lang op de kamer van NSB leider Anton Mussert, verdween vlak na de oorlog en dook in 2003 weer op in België. Het betreft hier een afbeelding van een blonde man met ontbloot bovenlijf.

Let op, daar gaat rottigheid van komen. Je ziet de aanslag al zo voor je. Kunstliefhebbers in het Rijksmuseum met hun hand onder hun kin, die de diepere Arische laag proberen te duiden. Dan opeens gesnor in de verte. Het wordt luider. Gebrom en het geluid van een op volle toeren draaiende motor. Iemand kijkt door het raam naar buiten en ziet Jules Croiset met een geheven vuist boven zijn hoofd de neus van een klein propellervlieg op het Rijksmuseum richten.

Zelfmoord

Na zijn halfbakken zelfmoord voor beginners ten tijde van het protest tegen een toneelstuk van Fassbinder, pakt Jules het eindelijk eens wat serieuzer aan. Hij boort zich in de afdeling Zeeslagen en schuift brandend als een fakkel dwars door de Portretten uit de Gouden Eeuw heen, gillend op weg naar het schilderij De Nieuwe Mensch.

Het zet je wel aan het denken, die titel. De Nieuwe Mensch. Ik hoop niet dat het die mensen vol met pluizig haar in hun gezicht zijn, die in natuurwinkels aan een krop sla staan te ruiken en met zijn vieren, uitgeput door een slopend dieet van natuurvoeding, een kratje wortelsap achter in de auto tillen. Dan maar een Oud Mensch.

Aluminiumfolie en pang

Ik vind het eigenlijk wel een mooie gedachte, dat er om de zoveel jaar weer een hele Nieuwe Mensch opstaat. Het ene moment sta je met je vrouw de kamer bruin en oranje te schilderen en beplak je de kamer van de kinderen lekker überhip met aluminiumfolie en pang, nu heb je verdomme alweer een heel Nieuwe Mensch.

Hij heet Edwin Evers. Hij is alles wat de gemiddelde boerenlul op het VMBO wil zijn; een DJ met twee sidekicks en nu ook nog een Slechte Karaokezanger en Bekende Schnabbelaar in televisieshows. En o ja, hij kan net als 7 miljoen andere Nederlanders de broertjes de Boer imiteren. Edwin Evers is de komende vier maanden de fijnste Nieuwe Mensch.

Het zou me zelfs niet verbazen als Gordon, die in het programma Just the two of us volgens de laatste telling 395 woordgrapjes heeft gemaakt over neuken, anaal verkeer en pijpen, ook al een schilderij van een half naakte Edwin Evers in zijn slaapkamer heeft hangen.

Jammer

Edwin Evers won vorige week een zangcompetitie voor Bekende Nederlanders, uitgezonden door Tien. Jammer. Wat Evers altijd relatief sympathiek maakte was zijn bijna voelbare gêne als hij dan toch een keer op de televisie moest verschijnen. Een typische radioman. In de studio, met goed betaalde, professionele lachers om zich heen, functioneert hij prima.

Luie lachradio maken, hij is er een meester in. Mensen opbellen met een raar stemmetje, op iedere grap een lachorkaan ontvangen van je sidekicks en thuis een beetje op je drumstel zitten pielemozen, zo was Evers nog wel te verdragen. Typisch iemand die vroeger op het schoolplein niet in elkaar werd gerost omdat hij zo leuk de leraar na kon doen.

Die is nu dus gaan zingen. Het lijkt mij het einde van radioman Evers. Hij heeft definitief besloten om zijn onhandigheid en zijn gewoonheid ook op de televisie te gaan exploiteren. Hij zong een paar karaoke-liedjes, samen met een voor 95 % uit tepelhoven bestaande vrouw en won.

Geil

Nu zie ik hem opeens overal in rare poses gefotografeerd, met zijn oogjes steeds half dicht in een treurige poging tot geil. En Nederland vindt het heerlijk. Hij is de Frans Bauer van de radio. De ideale schoonzoon die je doet schateren met zijn lullige motoriek en zijn dekselse schavuitengrapjes.

De Nieuwe Mensch is dus bekend en kan opnieuw geschilderd worden. De Nieuwe Mensch kan een beetje imiteren, huurt mensen in die heel hard om hem lachen, zingt zo goed mogelijk Top 40 bagger na, kan niet dansen en drumt in een slechte band.