Afgelopen zondagnacht mocht onze hoofdstad als checkpoint fungeren voor Gumballers. De jaarlijkse rally (it's not a race, it's a rally) zorgde voor vele supercars op ons nationale asfalt. Een prachtig evenement voor autoliefhebbers, maar iets minder voor regelneukers. Door Vincent van Twillert.

Waarom is het een mooi evenement? Die auto's kun je toch ook op een autoshow bekijken? Klopt grotendeels, je ziet dan allemaal exclusieve auto's die je in het dagelijks leven misschien nooit zal tegenkomen. Maar het is allemaal zo statisch.

Een andere optie is om een stel bejaarden met Ferrari's door het Gooi te laten rijden, maar dat maakt het niet echt spannender of wel?

Nouveau riche

Supercars zijn bedoeld om hard mee te rijden, we laten dit dus liever over aan de nouveau riche. We willen de motoren horen brullen en de rubbersporen op de weg zien. En dat is wat de Gumball zo mooi maakt.

En zo gebeurde het dat er zondagmiddag vanuit Londen ruim 100 auto's vertrokken richting de kanaaltunnel. Eenmaal in België aangekomen stonden de dienders al klaar met hun bonnenboekje en ook in Nederland was het niet anders, 14 opvallende en 7 onopvallende surveillance-voertuigen werden ingezet om de rallyrijders te vangen.

Zo werden er op de rijkswegen A1, A2 en A27 diverse deelnemers aangehouden en bekeurd. Ook zijn er twee auto's in beslag genomen.

Hypocriet

Uiteraard zijn zulke rally's vaak een kat en muis-spel maar waarom kunnen we niet één keer een oogje dichtknijpen? Ok, het was misschien wel heel hypocriet geweest om geen controles uit te voeren, maar nu was het gewoon een hunting game. Niet altijd even leuk voor de deelnemers, maar desondanks enorm veel gratis PR voor de organisatie.

En wij Nederlanders doen er graag nog een schepje bovenop, het moet namelijk gewoon verboden worden! Geen burgerlijke ongehoorzaamheid meer, iedereen mag alleen nog maar filerijden. Lekker veilig.

Geduld

Laat ik het wat meer politiek correct verwoorden. Ik vind rechts inhalen met je Carrera GT bijvoorbeeld niet nodig, geduld is immers een schone zaak.

Mensen die het eng vinden om van baan te wisselen mogen toch gewoon wat langer links blijven rijden? En de betreffende 911 had best even 50-meter afstand kunnen houden van die truck, in plaats van een inhaalactie over de vluchtstrook van een eenbaansweg. Truckers kunnen er toch niets aan doen dat ze overal en altijd het verkeer ophouden? En verder vind ik dat dronken feestvierders altijd voorrang hebben. Die Ford GT had gewoon wat minder hard moeten optrekken.

Lintje

Zo, kunnen we dan nu over naar de orde van de dag en dat lintje afpakken van SBS-coryfee Koos Spee?