De ziekenhuissoap ONM (voorheen Onderweg Naar Morgen) onderging twee jaar geleden een zware operatie: de verhalen moesten maatschappelijk relevanter. Een restyle die wonderwel is geslaagd.

De tv-dagsoep die soap heet, kent al sinds de geboorte van het genre drie basisingrediënten: liefde, haat en intrige. Een paar jaar geleden stonden de makers van ONM voor de lastige taak daaraan het beduidend minder sexy klinkende 'maatschappelijke relevantie' toe te voegen. De publieke omroep wilde dat eigentijdse, multiculturele problemen van jongeren een plek kregen, en dan ook nog op een geloofwaardige wijze.

Geen geringe operatie. ONM stond immers bekend als een ietwat suffe ziekenhuissoap. Bovendien betekent soap kijken voor veel mensen een dagelijks half uurtje ontsnappen aan de realiteit: zitten soapfans dan wel te wachten op een serie met multiculti kwesties?

Illegaal

Wonderwel zijn de makers zo'n twee jaar na de restyle in hun opzet geslaagd. Goed, er zijn nog steeds de boeketromannetjesverwikkelingen tussen doktoren op de ziekenhuisvloer. Maar verder staat een groep jongeren centraal die kampt met kwesties waarmee de jeugd van nu zich, volgens de serieuze media, ook in het echt bezighoudt.

Zo is er Imani, illegaal in Nederland en bedreigd met uitzetting. Een thema dat niet alleen politiek speelt, maar juist ook bij scholieren: zij krijgen er op scholen mee te maken. De verhaallijn geeft een beeld hoe zo'n uitzetting ingrijpt in iemands sociale omgeving. Uiteraard is dat beeld niet altijd even realistisch; het blijft natuurlijk wel soap.

Hoofddoekje

Een ander personage, Shirina, maakt het in dat opzicht erg bont. Zij laat zich eerst grotere borsten aanmeten, om zich vervolgens tot de islam te bekeren - met hoofddoekje en al. Stappen die logica ontberen, maar wel discussie uitlokken in het drukbezochte forum over ONM. En dat is toch een aardig effect als je maatschappelijke relevantie in een soap wilt gieten.

Maar het slimme aan de verhaallijnen in ONM is vooral dat de problemen van de jongeren zelden definitief worden opgelost. Als er iets herkenbaar en realistisch is, dan is dat het. Esmée weet zich bijvoorbeeld te ontworstelen aan loverboy Junior. Maar wanneer haar vriendin oprechte gevoelens voor hem ontwikkelt, krijgt ze het probleem via een omweg weer op haar bord.

Hobbels

Al met al is ONM een stuk eigentijdser en hipper dan concurrent Goede Tijden Slechte Tijden, waarin vooral de ouderen worden gevolgd. Het wil natuurlijk ook wel helpen dat ONM tegenwoordig de society-babes heeft waar GTST jarenlang patent op had. De nieuwe Katja Schuurman heet Yolanthe van Kasbergen. Zelfde krullen, sexappeal en bitch-gehalte, maar een andere soap.

De hobbels die Yolanthe en de anderen in ONM tegenkomen, worden niet altijd even realistisch genomen, maar leveren bij tijd en wijle wel spraakmakend drama op. En hé, jongeren die worstelen op weg naar volwassenheid: was dat idee niet ooit de sleutel tot het succes van GTST?

ONM: BNN, maandag tot en met vrijdag, Ned 3, 19.00 uur