De mogelijke dader van de moord op een scholier uit Alkmaar werd al snel digitaal gelyncht. Het ging zelfs zo ver dat Hyves en Partypeep besloten het profiel van Pepijn V. te verwijderen. Hoe ver kan je gaan op internet?

Een virtuele lynchpartij, zo noemde dagblad Spits de verwensingen aan het adres van de vermeende dader van de moord op de 16-jarige scholier Gerd Nan van Wijk. Op sites als Partypeep, Hyves en GeenStijl verschenen al snel na de arrestatie van de verdachte Pepijn V. weinig vleiende berichten. Er werd onder meer opgeroepen tot een openbare executie van Pepijn V.

Inmiddels hebben Partypeeps en Hyves besloten het profiel van de verdachte te verwijderen van de sites. De sites vonden blijkbaar dat de uitlatingen niet meer onder de vrijheid van meningsuiting vielen. De privacy van de verdachte en diens eer en goede naam legden meer gewicht in de schaal. Is dat terecht?

Wraak op je ex

Het internet is natuurlijk een prachtig vehikel voor de vrijheid van meningsuiting. Maar het houdt weinig rekening met de rechten van belasterden. Zo werd mij jaren geleden eens een geval voorgelegd van een vrouw van wie naakfoto´s op een website waren gepubliceerd. De website was bedoeld voor mannen die boos waren op ex-geliefdes en was gevuld met foto´s van dames in compromitterende posities. Wraak op je ex heette de website.

Het is duidelijk dat dit niet mag. Probeer alleen maar 'ns van zo'n site af te komen. Dat is praktisch onmogelijk. En als het dan eenmaal lukt, dan is het geheugen van Google ijzersterk. Uit de Google cache word je zo weer tevoorschijn getoverd.

Digitale schandpaal

Het digitaal lynchen, het belasteren en aan de digitale schandpaal nagelen, het lijkt steeds vaker voor te komen. Dat deze praktijk op gespannen voet staat met het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer is duidelijk. Maar welk recht gaat voor? Het recht op vrije meningsuiting van de internetpublicist of het recht op privacy van de vermeende boeven? Het antwoord op de vraag is afhankelijk van in welk land je hem stelt.

Op een website in de VS is een lijst gepubliceerd van mensen die werkzaam zijn in wat de abortus-industrie wordt genoemd. De website is opgericht door een aantal anti-abortus extremisten. Huisartsen, verpleegsters en gynaecologen, ze staan er allemaal op. Indien iemand op de lijst iets overkomt, gaat er een streepje door de naam. Aanzetten tot geweld? De Amerikaanse rechter vond van niet. De publicatie van de lijst werd beschermd door de First Amendment oftewel de vrijheid van meningsuiting.

Me dunkt dat de Nederlandse rechter het recht van privacy van de artsen en verplegers voor zou laten gaan. Zoals een Nederlandse rechter het onlangs fraai verwoordde: "De schandpaal is in Nederland al lange tijd afgeschaft en naar de hedendaagse opvattingen in onze democratische rechtsstaat gaat het niet aan om mensen publiekelijk te schande te maken." Ik sluit mij daar graag bij aan.