Er moet weer een boek worden verbrand. Door de Christenen, dat zal u niet verbazen. De Heer loven en ondertussen de handen warmen aan ongewenste, niet Christelijke inzichten, het is iets van alle tijden. Door Nico Dijkshoorn.

Het is geen toeval meer. In heel Nederland worden posters door Christenmensen uit abri´s gerukt, aankondigingen van kunstuitingen worden in Amersfoort van de muur getrokken, cartoonisten mogen Jezus niet afbeelden aan het kruis terwijl hij zijn eigen naam roept en nu loopt men te hoop tegen kinderboekenschrijver Paul van Loon. Die schreef in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een voorlichtingsboekje dat kinderen op de gevaren van de dode hoek moet wijzen.

Omdat Paul in dit boekje niet heeft gekozen voor een verhaal waarin een beschermengel de kinderen vlak voor het aanstormen van de vrachtwagenwielen aan hun fietsje omhoog trekt, is men boos. Het boekje moet volgens van der Staaij van de SGP worden geboycot door Christelijke scholen.

Duivels dilemma

Ik zou bijna zeggen: een duivels dilemma. Moeten kiezen voor Paul van Loon of voor de SGP. Paul van Loon, die ik in zijn eentje verantwoordelijk acht voor de verhorrorisering van de Nederlandse jeugdlectuur. Hij kan geen zes regels voor een nieuw boek schrijven of er staat alweer iemand met een rottend doodshoofd achter een gordijn. Paul kan niet anders. Horror is zijn imago. Hij leest voor met een zwarte cape om en een enge zonnebril op zijn kanis. Een stukje marketing heet dat. En de kinderen vreten het.

Een kinderboek is tegenwoordig pas een fijn kinderboek als een schedel wordt gekliefd, als er hersens worden gevreten of als er, zoals in de boeken van Carry Slee, incest wordt gepleegd, drugs worden geïnjecteerd of ontluikende homoseksualiteit op een speelse manier over 195 pagina´s wordt uitgewalst. Een ideeënarmoede van jewelste. Het zal je vak zijn, ieder jaar een boek er uitkakken over een vampier of over een mishandeling.

Brandstapel

En toch kies ik voor Paul. Hij moet het recht hebben om hele slechte boeken te schrijven. Carry Slee.. In de 17e eeuw ging je meteen op de brandstapel met zo´n bril op je giechel, maar van mij mag het. Als ze me maar niet voorleest met dat bange reigerhoofd. Het moet afgelopen zijn met dat verbieden. We moeten alert zijn in deze nieuwe donkere tijden, met om iedere straathoek een loerende monnik die kijkt of wij ons wel goed tussen de tenen hebben gewassen.

Meldpunt Christenprovocatie, let op mijn woorden, het zit er aan te komen. Hij beweegt, hij schokt en hij wordt steeds brutaler, de liefdesbaby van het CDA, de Christenunie en de PVDA. Een nieuwe wind waait door Nederland, maar dan wel één die de brandstapelvuurtjes her en der stevig aanwakkert. Zelfs het Koningshuis laat zich meeslepen.

Nijntje

Die kwamen, precies in de week dat Paul van Loon zijn boekje terug werd teruggestuurd naar het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, met de verklaring dat Willem-Alexander zijn kinderen het liefst voorleest uit Nijntje, u weet wel, dat blanke konijn met die zwarte pleister op zijn mond. De drie A´s zijn vooral dol op het speciaal voor hun geschreven verhaaltje ´Nijntje en de Tango.` Een fragment.

Vader Pluis was niet pluis
Jullie moeten je mond houden
Riep hij.
En toen viel die meneer
Zomaar uit een helikopter

Ook de SGP heeft een speciale Nijntje laten schrijven voor SGP-kinderen. ´Nijntje op de territoriale wateren.´ Een fragment.

Kindjes krijgen is juist leuk
Ook als je ze niet wilt
En Nijntje stak
De abortusboot
In brand