Deal Or No Deal is ogenschijnlijk een spelletje van niks. Toch betekent het de comeback voor Beau van Erven Dorens. Door Paul de Lange

“En nu gaan we er meteen zes dozen uitknikkeren, want we hebben alweer veel te lang lopen lullen.” Het spelletje Deal Or No Deal duurt zo'n vijfentwintig minuten, maar volgens presentator Beau van Erven Dorens kan het ook in drie. Dat bewees hij vorig jaar in de afterparty bij Paul de Leeuw. Er resteren dus ruim twintig minuten van vol lullen. En niemand kan dat beter dan Beau.

Geldbedrag

Op papier klinkt Deal Or No Deal weinig opwindend. Twintig kandidaten hebben ieder een doos voor zich met daarin een geldbedrag, variërend van 1 tot 250.000 euro. De uitverkoren speler van de dag moet de dozen een voor een laten openen.

Stilaan wordt duidelijk hoeveel kans hij maakt op een groot bedrag in zijn eigen doos. Neemt de kandidaat genoegen met een bod van de bank, of durft hij door te gaan; Deal Or No Deal?

NSE-debacle

Het spelletje klonk op voorhand nou niet bepaald als de uitgelezen kans voor Beau van Erven Dorens om zich te revancheren voor het NSE-debacle. Maar na een halfjaar van dagelijkse uitzendingen is duidelijk dat hij zich met deze schijnbare stap terug volledig heeft herpakt. Eigenlijk is het voor hem back to basics: Deal Or No Deal is een soort tv-variant van Talk Radio, waar hij ooit zijn carrière startte.

Gebabbel

Want het vergt een hoop talent en ervaring om dagelijks twintig minuten zendtijd te vullen met vlot gebabbel. In zijn vrije rol wil Beau dan ook alles weten over de baan van de kandidaat (“kloppen die spannende verhalen over pursers nou?”) belt hij met de partners van de kandidaten (“ik geloof dat het uit is”), en struint hij het publiek af (“wat zou u doen, mevrouw?”). Meestal gaat het nergens over, maar bijna net zo vaak is het vermakelijk om te kijken.

Vijand

Toch is niet alles op het conto van de presentator te schrijven. Het slimme aan Deal Or No Deal is dat de spelers het niet tegen elkaar opnemen. Zodra iemand is aangewezen om die dag het spel te spelen is de hele zaal op zijn hand. De bank is de gemeenschappelijke vijand, die zich om de haverklap per telefoon meldt met “lousy” geldbiedingen (“no fucking deal, lijkt me”). Het levert een eensgezind sfeertje op waarin het spelprogramma zich onderscheidt van andere.

Met zo'n half miljoen kijkers is Deal Or No Deal gek genoeg regelmatig het grootste dagsucces van Tien. Volgens het AD verhuizen de weinige successen van Tien binnenkort mee naar RTL. Hopelijk verkast Beau mee naar RTL4. Dan kan hij meteen dat lousy GTST er eens uitknikkeren.

Deal Or No Deal, Tien, maandag t/m vrijdag, 20.00 uur.